Els arqueòlegs Josep Antoni Ahuir i Carles Juan Fuster presenten en el treball “El castell-palau d’Ondara. A la llum de l’arqueologia d’urgència” els resultats de la intervenció duta a terme entre abril i maig de 2018 al centre històric d’Ondara. El control de l’enderroc d’una casa i el seguiment arqueològic de la nova construcció van permetre constatar millor com era el castell-palau d’Ondara, ja que fins aquell moment només es tenia coneixment del mateix a través de fonts documentals i algunes suposicions arquitectòniques.

L’article forma part dels treballs publicats a les ‘Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana 2016-2017-2018’ que va editar el 2020 la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat. 

Cal recordar que el castell-palau d’Ondara pertany a un tipus típic al País Valencià a l’època baix-medieval, i que en aquesta cas comptava amb quatre torres als angles unides per murs defensius que podien formar ales interiors amb estances. Fins fa poc no teniem cap documentacio gràfica del palua, llevat d’una foto antiga on es pot veure l’estat de la torre del rellotge i la plaça del poble.

Val a dir que de les quatre torres que es suposa tenie el castell sols queda en peu l’anomenada Torre del Rellotge, encara que reformada.

Amb les recents actuacions arqueològiques d’urgència es van descobrir dos portalades amb arcs de mig punt de pedra tosca de Xàbia, de les quals hi hauria semblants als castells de Dénia i de Santa Bàrbara, a Alacant. En aquest sentit, Ahuir i Juan arriben a la conclusió que el castell-palau és un recinte fortificat d’època cristiana, segurament de principis del S.XIV i reformat als segles XV i XVI, 

El treball el podeu llegir en anglès en aquest pdf

ONDARA. El Castell-palau

#MarinaAlta #Arqueologia #castellpalauOndara #JosepAntoniAhuir #CarlesJuanFuster #Treballs

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies