El nostre soci Jaume Buigues continua en aquest article aprofundint en el conjunt de rituals de caràcter profà que estan relacionats amb la música popular en temps de Setmana Santa i Pasqua.

És el cas de la cançó petitòria de la Salpassa el Dimecres Sant, on els xiquets amb maces feien soroll al carrer mentre el retor feia el ritual casa per casa. Aquesta melodia, a diferència de la Pasqua, té un caràcte recitatiu, entre parlat i cantat per adolescents que fan menció al fet religió però sense finalitat sacra. És a dir, un cant laic. Pel que fa a Dijous i Divendres Sant recorda el silenci de les campanes que eren substituïdes per batzes i matraques o xitxarres, o la cançó infantil de Dissabte de Glòria ‘Sargantana, antana’.

Pel que fa a música popular en temps de Pasqua a Teulada existeix un ampli repertori de cançons pròpies d’aquesta festa com ‘ja venim de berenar’, i d’altres no necessàriament pasqüeres però que encara es canten molt. Un clar exemple: ’No en volem cap’. Música i alegria davant la Resurrecció de Jesús, una Pasqua Florida amb excursió al camp amb quadrilla per menjar la mona, i on els més menuts no fa tants anys encara saltaven a la comba, volaven milotxes i  jugaven a la tarara.

El treball de Jaume Buigues ‘Rituales y música profana en tiempos de pasión y resurrección en Teulada (País Valenciano)’ s’emmarca dins la publicació ‘Antropología y Religión en América Latina’, Volum II que va recollir les ponències i continguts presentades al ‘Congreso Latinoamericano de Religiosidad Popular’ que es va celebrar a Valladolid al 2008. I en aquest sentit apropa a d’altres realitats la nostra manera de viure aquesta festivitat religiosa i també popular.

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Buigues, Jaume: ‘Rituales y música profana en tiempos de Pasión y Resurrección en Teulada (País Valenciano’.

RITUALES_Y_MUSICA_PROFANA_EN_TIEMPOS_DE

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies