El treball de Miquel Sánchez i Signes es centra en l’estudi d’un penjant medieval de cavalleria datat entre el S.XIV i XV i descobert al Castell d’Alcalà de Benissili, a la Vall de Gallinera. Aquesta peça ornamental, signe d’identitat de classe social privilegiada, es penjava, suspenia o enganxava amb l’ajuda de passador o anelles, en l’arnès dels cavalls, corretges dels gossos, aus de cacera i altres animals considerats nobles. Aquest engalanament d’animals és una pràctica comuna des de l’Antiguitat. 

Al centre de la peça, a més, hi ha un escut de tipus ibèric en l’interior del qual es representa la figura d’un colom o àguila de perfil. Tot apunta a que el penjant no representava cap llinatge concret. L’aparició d’aquest nou exemplar d’ornament és important perquè en terres alacantines han aparegut molt pocs. Presenta característiques similars a d’altre trobat al Castell de Castalla.

Sánchez i Signes assenyala que l’adorn va ingressar l’any 2017 al Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi amb un conjunt de materials arqueològics procedent de la donació privada del veí Juan Faus que durant anys va realitzar expedicions al Castell d’Alcalà i a molts altres indrets. Associat al penjant es troben altres dos objectes metàl·lics, dues sivelles baixmedievals, una beina o folre de punyal, un cap de maça de cadenes i un important lot ceràmic datat entre el S.XIII i XIV.

Castell d’Alcalà

Cal recordar que el Castell d’Alcalà o de Benissili, que compta amb la protecció BIC des de 1985, va ser una important fortificació andalusina. De fet al 1245 apareix referida en el pacte de rendició del cabdill Al-Azraq i l’infant Alfons, fill de Jaume I. També va ser epicentre bèl·lic en l’aixecament d’armes contra els cristians en la coneguda com a primera revolta musulmana. 

El Castell d’Alcalà 1920. Foto Camilo Visedo

Aquest treball es va publicar al número 28 de la Revista ‘Recerques del Museu d’Alcoi’ (2019).

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Sánchez i Signes, Miquel: ‘Un penjant baixmedieval de cavalleria procedent del Castell d’Alcalà (Benissili, Alacant)’ 

SancheziSignes. Un penjant baixmedieval de cavalleria procent del Castell dAlcala.Benissili

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies