Per celebrar Falles i el dia de Sant Josep us passem a continuació l’article d’un dels grans divulgadors de la història quotidiana de Dénia, l’estimat i desaparegut Vicent Balaguer, que el 1988 en el número 2 de la Revista d’Investigacio i Assaig de l’IECMA va publicar l’article ‘Les falles a Dénia en la seua primera etapa: 1947-1961′. 

Val la pena llegir aquest treball que commemora l’aparició d’aquesta festa a la capital de la comarca. La primera notícia formal que ens ariba d’una plantà es centra al barri de Les Roques, concretament al carrer de l’Olivera el març de 1927. Un any després, l’Ajuntament autoritza la plantà d’una falla al solar conegut per la plaça de bous, al carrer de la Independència. No obstant, el que es podria considerar l’embrió de la festa, els fets que anaven a impulsar definitavament la seua implantació a Dénia es produïrien al 1945. Un any abans la Comissió Gestora de l’Ajuntament de Dénia havia acceptat la presidència d’Honor d’una falla del Cap i Casal, a València. En concret a través de la Comissió dels carrers Alcoi-Sueca-Dénia que solien demanar col·laboració a les poblacions a les que dedicaven les falles. Des de Dénia s’enviaren panses i joguets per a repartir-ho entre els pobres dels barri.

La comissió dels carrer Alcoi-Sueca-Dénia nomenaria el març de 1945 com a faller d’honor l’Ajuntament de Dénia, en la persona de l’alcalde, Antonio Muñoz. I aquest designà com a fallera per a representar el poble a València a Consuelito Sánchez Martí. L’any seguent ja van tenir lloc un acte faller i van nomenar fallera de Dénia Angelita Martí.

Al calor dels actes el 1946 sorgiria el que acabaria sent “la peña del Tio Pep”. I el 1947 es plantaria la falla “la Bola del món” que una ventolera destruí en part. Els veïns del carrer de l’olivera també plantarien una falleta. A banda, es féu la presentació oficial de la reina fallera Teresita Carrió i de les seues dames d’honor. Aquest serien els inicis que el 1948 donarien llum a la creació de la Junta Central Fallera que organitzaria els I Jocs Florals.  

Podeu llegir l’article en aquest pdf.

AGUAITS.2.Balaguer.P77-86

#LaMarinaPoblesiPersones #Falles #Dénia #Aguaits #VicentBalaguer

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies