Benvinguts, lectors i lectores!

Comencem l’any amb l’esperada encesa de la Mediterrànea pels drets humans, coordinada a la nostra comarca per IECMA, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

 

Aquest any participen els municipis de Dénia ,Pedreguer i Teulada-Moraira, on estàn presents diverses entitats, com són els ajuntaments, i també l’Associació Cultural Amics de Teulada, l’Associació “Pren-li foc a la metxa” i alumnat del Conservatori Professional de Música Vicent Berenguer (tots de Teulada). A Pedreguer participen l’Associació Cultural Els Porxens i l’Associació “Coet i corda”; i a Dénia, la Falla Baix la Mar.

L’acció es desenvoluparà en 2 actes, un a migdia i l’altre al vespre. A més, aquest any s’hi llegirà el manifest que ha redactat l’escriptor centenari Josep Vallverdú i Aixalà.

Abans de seguir amb informació de l’encesa d’aquest 2024, anem a fer una breu parada per contar-vos  l’origen de l’acte:

L’origen naix l’any 2016, a partir de la iniciativa de tornar a fer possible la connexió entre les torres de defensa que circumden l’illa de Mallorca que un grup del profesorat de l’IES Marratxí ho va fer possible l’any 2017, just quan es commemorà el IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals. Aquest sistema va ser utilitzat per comunicar de manera eficient les torres davant els posibles atacs pirates que venien de la mar.

Aleshores, el motiu inicial d’aquest esdeveniment va ser la recreació històrica i fer tornar les torres a la seua funció de comunicació visual.

Finalment, davant el drama humanitari de la migració pel mar de tanta gent que ha de fugir del seu país, es va decidir fer un gir complet en la funció original dels senyals i imaginar que el foc i el fum de l’encesa de torres d’aquell dia en realitat era la dels fars d’acollida que mostraven el camí al port segur.

L’acte tindrà lloc de forma simultània el dissabte 13 de gener de 2024.

Deixem a continuació les imatges amb el programa per a cada municipi:

Vos convidem a sumar-vos-hi i gaudir aquesta edició!

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies