L’any 2022, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i l’Associació Cultural Amics de Teulada (ACAT) es van unir a la iniciativa de l’encesa de “Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans”.

Aquesta activitat està promoguda pel departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell Insular de Mallorca, amb la participació de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX), el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Amnistia Internacional, l’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals i Locals del País Valencià (FEDINES).

L’any 2023, “Un cant pels drets humans” es va celebrar el 14 de gener i a la Marina Alta s’han sumat el Castell de Moraira a Teulada, el Castell de Dénia i els Molinets de Pedreguer. Aquesta acció ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis implicats, l’IECMA i l’ACAT, a més de l’Associació els Pòrxens de Pedreguer, la Falla Baix la Mar de Dénia i les associacions pirotècniques Pren-li Foc a la Metxa de Teulada i Coet i corda de Pedreguer.

L’activitat consisteix en encendre simultàniament pots de fum i bengales il·luminades des de torres costaneres i municipis de l’interior. A més, va precedit de la lectura d’un manifest i acaba amb el cant del “Viatge a Itaca” de Lluís Llach.

Per conéixer més d’aquest esdeveniment, continua llegint:

L’encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans” va sorgir el 2016 per reconnectar les torres de defensa que envolten l’illa de Mallorca. A partir de l’any 2017, es va commemorar el IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de fum i foc utilitzat per comunicar-se entre les torres davant possibles atacs pirates.

A més de la recreació històrica, l’esdeveniment va incloure una crida a la conservació del patrimoni en veure l’estat crític de moltes torres. Amb el drama humanitari de la migració per mar, es va decidir donar un nou significat als senyals i imaginar-los com a fars d’acollida per guiar cap a un port segur. Les torres, originalment utilitzades per albirar els enemics, ara es converteixen en fars pels Drets Humans, encenent bengales com a protesta per la tragèdia que es viu al mar Mediterrani.

L’objectiu de l’encesa simultània de les torres és reivindicar el patrimoni històric i cultural i sensibilitzar la població sobre la situació en el Mediterrani.

El projecte futur de l’Encesa de Torres i Talaies de la Mediterrània pels Drets Humans busca incloure totes les torres i fortificacions de les terres valencianes, especialment les del litoral.

Si vols veure el muntatge videogràfic de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània preparat per l’empresa “Droneamos”, fes clic al següent vídeo:

La pròxima edició serà l’any 2024, programada per al dissabte 13 de gener on s’inclourà senyals de fum al migdia i senyals de llum al capvespre.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies