L’any 2022, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i l’Associació Cultural Amics de Teulada (ACAT) es van unir a la iniciativa de l’encesa de “Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans”.
Aquesta activitat està promoguda pel departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell Insular de Mallorca, amb la participació de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX), el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Amnistia Internacional, l’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals i Locals del País Valencià (FEDINES).
L’any 2023, “Un cant pels drets humans” es va celebrar el 14 de gener i a la Marina Alta s’han sumat el Castell de Moraira a Teulada, el Castell de Dénia i els Molinets de Pedreguer. Aquesta acció ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis implicats, l’IECMA i l’ACAT, a més de l’Associació els Pòrxens de Pedreguer, la Falla Baix la Mar de Dénia i les associacions pirotècniques Pren-li Foc a la Metxa de Teulada i Coet i corda de Pedreguer.
L’activitat consisteix en encendre simultàniament pots de fum i bengales il·luminades des de torres costaneres i municipis de l’interior. A més, va precedit de la lectura d’un manifest i acaba amb el cant del “Viatge a Itaca” de Lluís Llach.
Per conéixer més d’aquest esdeveniment, continua llegint:
L’encesa de “Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans” va sorgir el 2016 per reconnectar les torres de defensa que envolten l’illa de Mallorca. A partir de l’any 2017, es va commemorar el IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de fum i foc utilitzat per comunicar-se entre les torres davant possibles atacs pirates.
A més de la recreació històrica, l’esdeveniment va incloure una crida a la conservació del patrimoni en veure l’estat crític de moltes torres. Amb el drama humanitari de la migració per mar, es va decidir donar un nou significat als senyals i imaginar-los com a fars d’acollida per guiar cap a un port segur. Les torres, originalment utilitzades per albirar els enemics, ara es converteixen en fars pels Drets Humans, encenent bengales com a protesta per la tragèdia que es viu al mar Mediterrani.
L’objectiu de l’encesa simultània de les torres és reivindicar el patrimoni històric i cultural i sensibilitzar la població sobre la situació en el Mediterrani.
El projecte futur de l’Encesa de Torres i Talaies de la Mediterrània pels Drets Humans busca incloure totes les torres i fortificacions de les terres valencianes, especialment les del litoral.
Si vols veure el muntatge videogràfic de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània preparat per l’empresa “Droneamos”, fes clic al següent vídeo:
La pròxima edició serà l’any 2024, programada per al dissabte 13 de gener on s’inclourà senyals de fum al migdia i senyals de llum al capvespre.