Ferran Arasa Gil, del departament de Prehistòria, Arqueologogia i Història Antiga de la UV i Rubén Vidal i Bertomeu, del Museu Etnològic de Xaló han donat a conéixer el descobriment  d’un fragment d’escultura romana que representa una figura infantil alada en el jaciment arqueòlogic de la vil·la romana de les Hortes a Xaló. Es tracta d’una representació d’Eros, que per les seues reduïdes dimensions, devia formar part d’un grup amb almenys una altra figura principal o més gran, tal vegada una Venus, ja que en la major part de les composicions d’aquesta mena Eros/Amor va acompanyat de la seua mare Venus. 

La peça és un fragment d’una petita figura de marbre blanc de gra fi, compacte i opac, amb unes dimensiones de 3,1 x1,7 x1,6 cm. Representa una figura infantil i està trencada per la part superior a l’altura de la base del coll i per la part inferior al començament de les cuixes.  A l’esquena es veu el principi de les ales, atribut que en permet la identificació. 

L’article de Ferran Arasa i Rubén Vidal es va publicar al número 52 de 2020 de la revista ‘Saguntum. Papeles del Laboratoria de Arqueología de Valencia’, i duu per títol ‘Un fragment d’escultura trobat a la vil·la romana de les Hortes (Xaló, la Marina Alta)’.

La vil·la romana de les Hortes està situada al terme municipal de Xaló, en el territori de l’antiga Dianium. Les restes de la vil·la es troben a la vora de la població, entre el nucli urbà i el riu Xaló, i estan travessades per la carrertera CV-745. Va ser localitzada per Rubén Vidal i Bertomeu i Antoni Escoda i Monjo, qui es va trobar amb el fragment d’escultura. 

Al jaciment ja es va excavar un forn de terrissa molt ben conversat, on es produïen àmfores i material ceràmic de construcció. També una una bassa de decantació per al tractament de l’argila del complex industrial, i més allunyat es va descobrir part d’un edifici de la vil·la que deu correspondre a les parts rústica o fructuaria. A la banda septentrional del jaciment es troba la necròpolis. Els materials recuperats permenten datar-ne l’ocupació entre el s. I aC i IV dC, quan sembla que degué ser abandonada.

La vil·la de les Horte és un dels tretze jaciments d’època romana que es coneixen en el terme municipal de Xaló, set dels quals poden considerar-se vil·les. 

El treball el podeu llegir en aquest pdf

Xaló. Un fragment d’escultura a la vil·la romana de les Hortes

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies