Us passem aquest treball publicat al número de febrer-abril de 2013 de la revista del MARQ sobre les excavacions arqueològiques realitzades entre 2009 i 2012 en la cova del Barranc del Migdia a Xàbia. L’indret era considerat un santuari on es feien rituals funeraris al III mil·lenni abans de Crist.

El santuari conté ossos humans i vestigis materials del ritu a l’hora d’inhumar els morts d’aquells pobladors de l’entorn del Montgó però també guarda magnífiques representacions d’art rupestre. 

De fet, des de 1998 s’inclou en la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO ja que forma part del jaciments d’art rupestre de l’Arc Mediterrani. 

La cavitat va ser descoberta l’any 1989 pel Centre Espeleològic de Gata de Gorgos i constitueix un dels pocs jaciments funeraris del neolític final-calcolítics que conserven els dipòsits in situ. El seu difícil difícil accés ha facilitat la seua preservació. La cova està situada a uns 375 metres d’altura sobre el nivell del mar i es troba sobre les parts de la capçalera del barranc anomenat tradicionals del Migjorn, i que ara es coneix com ‘Migdia’.

El treball que adjuntem a continuació va formar part de l’exposició ‘Art i Mort al Montgó. La Cova del Barranc del Migdia de Xàbia. Rituals funeraris en un santuari del III mil·lenni a.C’ que va ser iniciativa del Museu Arqueològic i Etnogràfic ‘Soler Blasco” de Xàbia i en la que el MARQ va col·laborar de manera estreta. Les quatre campanyes d’excavacions van estar codirigides pels arqueòlegs Joaquim Bolufer Marqués, Juan de Dios Boronat Soler, Marco Aurelio Esquembre Bevia i Jorge A. Soler Días, i van estar patrocinades per la Fundació CIRNE de Xàbia.

El treball el podeu llegir en aquest pdf

Art i Mort al Montgó. La Cova del Barranc del Migdia de Xàbia. pdf

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies