Francisco Gómez de Sandoval y Rojas (1553-1625), V marqués de Dénia i I Duc de Lerma va emprendre una important transformació del seu palau valencià de Dénia poc abans de 1611. Les reformes i acondicionament del palau, que duraren aproximadament una dècada, s’intensificaren entre els anys 1616 i 1618. La intenció del privat del rei era allotjar dignament al monarca Felip III en una nova visita a Dénia que mai es va arribar a realitzar per a la celebració de les Corts del Regne de València. Amb anterioritat Felip III havia passat uns dies a Dénia el 1599, amb motiu de la seua boda real amb Margarita d’Àustria.

Un dels primers àmbits d’actuació va ser la zona costera, on es va reconstruir el pont de fusta que com una espècie de moll facilitava embarcar i desembarcar viatgers i càrrega. En el mateix barri marítim es van construir unes cotxeres i carrosseres reals per albergar els cotxes, cavalls i matxos de càrrega del monarca (a l’actual carrer Pont on es troba l’espai gastronòmic Magazinos). També es feren passadissos privats per accedir al Castell sense ser vist. A més el duc de Lerma ordenà renovar el Portal de la Creu o d’Ondara, porta oest d’entrada a la ciutat des d’on supossadament hauria d’entrar el rei a Dénia

Pel que fa al palau es va fer una ampliació oriental i es van netejaren i acondicionar els jardins privats del duc. La galeria del rei es situaria just baix de la terrassa. 

L’article ‘Bienes y espacios de privanza en el Castillo del Duque de Lerma’ està escrit per Àngel Campos-Perales, que forma part del departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. El treball s’ha publicat en el número 28 (2019) de la revista d’història de l’art de la UV Ars Longa, de periodicitat anual.

El treball el podeu llegir en aquest pdf:  Campos_ArsLonga

#Dénia #Història #DucdeLerma #FelipIII #CastelldeDénia

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies