A la Cova del Cocoví, al terme municipal del Ràfol d’Almúnia, es registren dos panells amb art rupestre, tot i que algunes taques a la boca d’accés podrien assenyalar l’existència d’un tercer amb molt mal estat de conservació. Es tracta de dues representacions d’art rupestre prehistòric de tipus llevantí i esquemàtic, respectivament. En el primer panell apareix una figura de tipus llevantí amb aparença humana i que conserva part de les extremitats inferiors, amb les cames i les nalgues abultades, També es veu el tronc, ben perfilat i els braços, un d’ells estirat cap amunt i l’altre amb el colze en flexió cap enrere i sostenint un arc. El segon panell, en canvi, s’ubica al sostre a uns 2,5 metres d’alçada en disposició circular i afectat per fongs i desconxats. La cova, a 225 metres sobre el nivell del mar, es troba als peus d’una elevació denominada l’Aspre del Calvo a la Serra del Migdia.

L’article de Virginia Barciela González i Francisco Javier Molina Hernández ‘Arte rupestre prehistòrico en la cova del Cocovi’ forma part de la publicació ‘Nuevos datos para el conocimiento de la prehistoria en la comarca de la Marina Alta, Alicante’ de la Serie Mayor 13 del MARQ (Museu Arqueològic d’Alacant) que s’edità al 2017. 

Els arquers prehistòrics de la Marina Alta

El treball apunta que el territori cincumdant a l’enclau del Cocoví va ser un lloc d’extraordinari interés per a les poblacions prehistòriques, tal i com ho demostra l’important registre arqueològic amb jaciments que abarquen des del Paleolític Mitjà. Els conjunts llevantins més propers són els del Barranc de la Palla (Tormos), i el de la Cova Roja III (Ondara). El primer amb les escenes llevantines de caça més extraordinàries de la província, amb representacions d’arquers, animals ferits i atacats per llops o gossos, i el segon amb dos figures antropomorfes on destaca també un arquer de gran tamany.  D’altres figures més semblants a l’arquer del Cocoví es troben en jaciments de la Marina com el de l’abric de Santa Maira (Castells de Castells), la Cova del Mansano (Xaló), o el Barranc de les Torrudanes (Vall d’Ebo). 

L’article de Virginia Barciela González i Francisco Javier Molina Hernández ‘Arte rupestre prehistòrico en la cova del Cocovi’ el podeu llegir en aquest pdf.

TREBALLS. RAFOLDALMUNIA.Arte_rupestre_prehistorico_en_la_Cova_de

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies