El nostre soci Jaume Buigues i Vila ens detalla quines són les particularitats de la Setmana Santa Valenciana al poble de Teulada, una celebració a la que tradicionalment també s’uneixen les festes patronals de Sant Vicent Ferrer, així com les festes de Pasqua.

Cal tenir en compte que el treball de Jaume Buigues ‘La Semana Santa Valenciana. La preponderancia de la Resurrección sobre la Pasión: el caso de Teulada’ s’emmarca dins la publicació ‘Antropología y Religión en América Latina’ que va recollir les ponències i continguts presentades al ‘Congreso Latinoamericano de Religiosidad Popular’ que es va celebrar a Valladolid al 2008. I en aquest sentit apropa a d’altres realitats la nostra manera de viure aquesta festivitat religiosa i també popular.

Buigues ens parla de gastronomia en temps de Quaresma, de l’inici de la Setmana Santa amb el Diumenge de Rams i la benedicció de la palma o palmó, del Dimecres Sant i la tradició de la Salpassa, del Dijous Sant i el Ciri del Santíssim Sacrament o la processó del silenci, així com de supersticions populares relaciones amb aquest dia. També ens informa sobre el Divendres Sant i la cerimònia religiosa de l’enterrament del Crist que es representa en una processó on participen les imatges de ‘Jesús Nazareno’, ‘Nuestra Señora de los Dolores’ i ‘El Cristo Yaciente’. L’article continua amb la celebració del Diumenge de Glória al començament de la Pasqua Florida o de Resurrecció amb tradicions tan nostres com berenar la mona amb cançons i jocs. 

Pel que fa a la Vuitena de ‘Pasqua Florida’ Buigues assenyala que es celebra per Sant Vicent Ferrer, patró de Teulada, i és data d’inici de les primeres comunions dels xiquets i xiquetes. 

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Buigues, Jaume: ‘La Semana Santa Valenciana. La preponderancia de la Resurrección sobre la Pasión: el caso de Teulada’.

TREBALLS.Teulada.JaumeBuigues.LaSetmanaSantaValenciana

 

 

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies