Els inicis del primer mil·leni abans de l’era -any 0- van estar marcats per l’arribada dels comerciants d’origen semita a les zones costaneres de la Península Ibèrica amb la finalitat d’establir intercanvis amb la població local. De fet, tal i com assenyala Ignasi Grau Mira en el seu treball ‘Les valls de Pego en el marc del paisatge ibèric de la Marina Alta (s.VII-II a.n.e)’ durant el Ferro Antic s’intensificaren els contactes de la mà dels fenicis des d’almenys el s.VIII a.n.e. Amb ells aplegaren important innovacions culturals i nous productes que van transformar molt ràpidament les societats indígenes. I la maduració d’aquests canvis va donar com a resultat el que coneixem coma Món Ibèric. 

Grau Mira afirma que des del període del Ferro Antic es va anar configurant un model de poblament basat en assentaments no massa extensos, ubicats en altura i amb protecció de muralles. Aquests poblats es distribueixen de forma dispersa per tot l’àmbit comarcal a una certa distància entre ells. A les Valls de Pego hi trobem tres: La Moleta (l’Atzúbia), la Muntanyeta Verda  i el Castell d’Ambra, un petit territori ibèric clarament enmarcat en un espais natural. També cal mencionar l’assentament del Passet que se situa sobre un cim de la Serra de Segària. D’altres assentaments ibèrics a la Marina Alta i entorn són: el Rabat de Rafelcofer, el Castellar, La Penya Roja, El Castellet de Garga, El Castell de les Atzavares, El castell de l’Ocaive, l’Alt de Benimaquia, el Coll de Pous, la Plana Justa, el morro de Castellar, el Marge Llarg, La Punta de Moraira, El Portitxol, Ifach, i El Xarpolar. 

Aquest territoris són els que trobarien els romans quan a les acaballes del s.III a.n.e. varen aplegar a la Península Ibèria en el marc de la II Guerra Púnica.

Aquest treball es va publicar a les Actes de les VI Jornades d’estudis Carmel Giner Bolufer de Pego i les Valls de 2017 editat per l’IECMA i l’Ajuntament de Pego (2018).

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Grau Mira, Ignasi: ‘Les Valls de Pego en el marc del paisatge ibèric de la Marina Alta (Segles VII-II A.N.E)

GrauMira. Les Valls de Pego en el marc de paisatge ibèric

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies