L’article del nostre soci Jaume Buigues ‘La Taula de l’Adoració del Reis. El testimoni d’un retaule desmembrat a l’àtic de l’altar de les ànimes de l’ermita de Sant Vicent Ferrer de Teulada’ ens parla d’una obra d’art medieval rescatada d’un contenidor d’enderrocs i posteriorment restaurada i posada en valor. El treball està publicat en el volum ‘Descobreix Art en Valor’, que recull 17 treballs de transcripció, anàlisi i estudi d’elements patrimonials que en el seu moment van ser centres d’atenció en les sessions referides a ‘Art en Valor’, organitzades per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i  on també col·laborà l’IECMA. El llibre el va editar l’IAC Juan Gil-Albert el 2018.

Buigues ens explica com la taula de ‘l’Adoració dels Reis’ es va salvar de la destrucció i la crema en els convulsos mesos que van desembocar en l’inici de la Guerra Civil el 1936 pel seu emplaçament elevat, ja que formava part de l’àtic d’un retaule denominat ‘Altar de les ànimes’, que estava emplaçat a l’entrada de l’ermita de Sant Vicent Ferrer. Amb el temps la taula s’ha convertit en un dels testimonis més antics i valuoso del llegat artístic de l’època medieval de Teulada.

L’origen del ‘l’Altar de les Ànimes’ es remonta a les acaballes del SXIV en el moment en que Teulada va aconseguir la seua independència municipal. Va ser llavors quan veïns de la vila van encarregar l’altar que forma part de la ‘Taula de l’adoració dels Reis’, (S.XV), pressumiblement per a l’església de Santa Caterina. 

Posteriorment al S.XVIII ‘l’Altar de les Ànimes’ es va desmembrar i traslladar a l’ermita de Sant Vicent arran de les obres d’ampliació de l’edifici religiós. Allà va romandre la taula de ‘l’Adoració dels Reis’ pràcticament oblidada i infravalorada fins que el 1983 es van fer unes obres de remodelació de l’ermita i la van desmontar i tirar al contenidor d’enderrocs.

L’Associació Cultural Amics de Teulada va intervendre per posar la ‘taula’ en valor i va encarregar la seua restauració el 1984. Actualment, no exposada al públic, es conserva a la Casa Abadia.  L’obra és un llenç sobre taula de 56 cm de llarg per 47 cm d’alt que representa l’escena d’Epifania o Adoració dels Reis Mags al Jesuset. 

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Buigues, Jaume: ‘La Taula de l’Adoració del Reis. El testimoni d’un retaule desmembrat a l’àtic de l’altar de les ànimes de l’ermita de Sant Vicent Ferrer de Teulada’

Buigues, J. La taula de ladoració dels reis. Retaule

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies