‘El Patrimonio Cultural del Paisaje Costero en la Provincia de Alicante’ va ser la ponència que l’arqueòleg i tècnic del MARQ, José Luis Menéndez Fueyo, juntament amb M. Auxiliadora Jordá Guijarro van presentar al maig de 2017 a les ‘XIV Jornadas Españolas de Ingeniería de Costas y Puertos’ que es van celebrar a Alacant’ i que ara es recull en el volum de les actes de les jornades.

En aquest treball l’arqueòleg fa una mirada al patrimoni cultural de la costa alacantina i revisa cronològicament les restes materials que es situen en el domini públic marítim terrestre. També presenta les darreres intervencions fetes per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar com entre d’altres les muralles de l’illa nova de Tabarca, la rehabilitació de la façana costera del casc urbà dAltea o la consolidació de Torre Caletes a Benidorm.

A la Marina

Aquest paisatge cultural coster està integrat per un llarg llistat de jaciments, com l’orientalitzant de la Fonteta a Guardamar del Segura, el d’època íbera de la Illeta dels Banyets al Campello o el santuari de la Malladeta a la Vila Joiosa, villae romanes como la de l’Albufereta, o a la Marina Alta el vicus dels Banys de la Reina de Calp o la Villa romana de l’Arenal de Xàbia. D’altre assentament importants de l’epoca medieval a la Marina seria la Pobla Medieval d’Ifac a Calp. Sense oblidar recintes defensius com la Torre del Cap d’Or a Teulada i la Torre del Gerro o d’Aigua Dolça a Dénia. També destaquen bateries borbòniques com la de Moraira a Teulada i la de la Cala de la Granadella a Xàbia, així como una àmplia nòmina de búnkers, baterias de la guerra civil disposats per la costa. 

Un tercer grup de elementos patrimonials l’integren els abundants derelictes subaquàtics que abarquen un ampli període històric, o destaquen el romans de l’Albufereta a Alacant i el del Bou Ferrer a la Vila Joiosa i Dénia, l’ancoratge de la Marineta Cassinana, així com els derelictes Català, Simó, el bergantí Rosa Madre, el derelicte Jeannot, el Sant Jordi o l’emblemàtica fragata Guadalupe.

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Menéndez Fueyo, José Luis; Jordá Guijarro, M.Auxiliadora: ‘El Patrimonio Cultural del Paisaje Costero en la Provincia de Alicante’

El_Patrimonio_Cultural_del_Paisaje_Coste

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies