Joan Giner i Monfort en el treball que presentà en el V Congrés de l’IECMA de 2009 assenyala pel que fa a la repoblació mallorquina a la comarca la manca d’informació a Gata, en no conservar-se els arxius parroquials del S.XVII el va portar a consultar d’altres arxius, l’obra de Joan-Lluís Monjo i Antoni Mas, i també vies indirecte com l’anàlisis d’alguns cognoms. 

Segons Giner i Monfort Gata de Gorgos era un dels molts llocs de la Marina poblat per musulmans i després moriscos (musulmà batejat després de la conquesta cristiana) fins el 1609. Això no obstant, també hi havia alguns cristians ocupant càrrecs al serve dels Íxer, senyors de Gata i la Vall de Xaló en aquell moment. Els darrers moments dels moriscos gaters van ser pèssims, ja que van viure anys de malles collites i de fam, així com greus conflictes amb les autoritats cristianes i amb cristians vells de pobles veïns. De fet, la tensió va pujar de to durant el procés d’expulsió apuntant la presència de gaters a Laguar, on es produïren episodis coneguts com robatoris a moriscs que anaven a embarcar cap a Orà i la separació dels seus fills. 

A ran de l’expulsió el tall cultural al poble fou brusc i els futurs pobladors de Gata heretaren poc d’aquella comunitat. A partir de les dades arreplegades entre 1609 i 1685 Giner i Monfort recompta un total de 20 cognoms mallorquins a Gata (i 5 que és probable que ho siguen), 13 cognoms d’origen valencià (i 15 probables) i més de 50 encara per definir. 

En aquest sentit cal destacar la influència de la població balear en la nova comunitat gatera amb cognoms com Mulet o Monfort. I també una forta presència de veïns de Xàbia, la meitat dels cognoms valencians. No obstant, val a dir que molts gaters d’aquells anys fugiren del poble cercant millors condicions senyorials. Els mallorquins vinguts a més acostumaven a casar-se entre ells.  

L’article ‘Els pobladors gaters dels S.XVII: dels últims moriscs als repobladors mallorquins’ de Joan Giner i Monfort es va publicar al 2014 en el volum II de les Actes del V Congrés de l’IECMA (2014), que duu per títol l‘Mudèjars,moriscs i cristians a la Marina i la Safor. 400 anys de l’expulsió

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Joan Giner i Monfort: ‘Els pobladors gaters dels S.XVII: dels últims moriscs als repobladors mallorquins’

TREBALLS.Els_pobladors_gaters_del_segle_XVII_dels

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies