Maria Francia Galiana Botella i Joaquin Ronda Pérez del Centre d’estudis per a la repoblació mallorquina de Tàrbena ens fan arribar aquest article on a partir d’un retrat d’època del pintor alacantí José Aparicio Inglada fan un esboç de la família de Gaspar Maria Soliveres (1801-1860), capità del ‘Primer Regimiento de Cazadores Provinciales de la Guardia Real’. La pintura actualment es troba al Museu Nacional del Romanticisme de Madrid. 

L’interés dels investigadors en aquesta branca dels Soliveres madrilenys es basa en l’arrel tarberner d’aquest llinatge i la manera en què un dels seus membres va ennoblir el seu origen mallorquí. El relat de la noblesa d’aquesta nissaga explica que provenien de Pollença, a Mallorca i que atesa la seua condició van haver de fugir cap al Regne de València a causa de la revolta de les Germanies el 1521-23. El Rei Felip II els conservà mitjançant un privilegi el seu estatus nobiliari.  A Tàrbena, hi ha una branca del seu llinatge des del primer moment de la repoblació després de l’expulsió dels moriscos.

En el retrat familiar, a banda de Gaspar, surt com a figura central la seva dona Sabina de Miera amb els seus fills. Amb actitud més laxa també apareix el pare del capità de la Guàrdia Real,  Gaspar Soliveres i Borja, nascut a Altea el 1771, també capità de les milícies provincials però sobretot feliç agent de negocis. A la Marina Baixa va tenir propietats rústiques a l’Alfàs del Pi, la Núcia, el Finestrat i la Vila Joiosa i figurava com un dels principals contribuents comarcals. De fet va se un dels que va promoure la construcció de la carretera de la Marina.

Aquest treball es va publicar a l’agost de 2019 en la Revista de Festes de Tàrbena. També s’ha reproduït al blog d’Internet ‘la marina d’ahir’

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Maria Francia Galiana Botella; Joaquín Ronda Pérez; Centre d’estudis per a la repoblació mallorquina (Tàrbena): ‘Un viatge retrospectiu de Madrid a Pollença, passant per Tàrbena’, mitjançant el quadre “La familia de Gaspar Soliveres”, de José Aparicio Inglada’

Un viatge retrospectiu de Madrid a Pollença, passant per Tàrbena’

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies