L’arqueòleg Juan de Dios Boronat Soler, en l’article ‘La Necròpolis islàmica medieval de Gata’ publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm.21 (2004), ens parla d’un xicotet cementiri ‘moro’ de l’època baix-medieval, ubicat al poble.

Boronat afegeix però que el 1968 unes obres per a la canalització de les aigües públiques, al carrer La Bassa, ja va deixar al descobert unes primeres tombes i esquelets que la gent del poble deia que era cosa ‘del moros’. Aquella primera troballa arqueològica, no obstant, es va perdre per les obres tot i que afortunadament anys més tard, a finals del 1993, amb l’enderrocament de la casa 15 del carrer Xaló i al fer fonaments per a una nova llar els obrers es van entropessar amb ‘més ossos dels moros’. Llavos les autoritats sí van intervindre i es va poder fer una excavació arqueològica de salvament.

El resultat provisional va provar l’existència d’una Necròpolis amb les restes de 26 sepultures, que mostraven pràctiques funeràries de les comunitats baix-medievals islàmiques-morisques (mudèjars) entre els S.XI i XVI. En definitiva, un trosset de cementeri musulmà d’aquests primers gaters que descansaven mirant cap a la Meca.

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Boronat Soler, Juan de Dios: ‘La Necròpolis islàmica medieval de Gata’. Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm.21 (2004).

AGUAITS.21.BoronatSoler.P117-121

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies