L’any 2008 es van localitzar les primeres tombes a la pobla medieval d’Ifac. Des de llavors l’àrea de la necròpoli no va deixar de créixer i ampliar-se en successives campanyes. Fins al 2015 s’han descobert 54 tombes  entre les que destaquen la T1 on trobem les restes d’un home que va ser enterrat vestit (duia una sivella) i li van protegir el cap amb un conjunt de pedres que ocultava el seu crani. La hipòtesi és que fóu un enterrament d’un personatge amb cert poder e influència a la pobla. D’altra tomba important guardava en el seu interior un esquelet que sostenia entre les mans un grial (T13) i que pertant podria ser un sacerdot.  

L’enclau medieval d’Ifac ens descobreix una pobla nova durant els primers anys de creació del Regne de València. La informació que s’ha pogut extreure de les tombes constitueix un enorme arxiu vital que arreplega grans i xicotets moments personals d’un colons que patiren unes condicions de vida dures i tràgiques.

Aquest treball d’Stefania Malagutti i José Luis Menéndez Fueyo que duu per títol ‘’Morir en Ifach. Un posible caso de brucelosis en una tumba doble de la Pobla Medieval de Ifach’ ens presenta un cas excepcional i únic descobert en l’àrea de la necròpolis medieval de la Pobla d’Ifac a Calp. Dins del jaciment, en la tomba 35, va aparèixer una dona que presentava signes d’haver patit una possilbe brucel·losi a nivell 5 de la vèrtebra lumbar i també un nadó prenatal d’un poc més de sis mesos, col·locat a pocs centímetre del genoll esquerre de l’adult. Es tracta d’una tumba sincrònica que oculta la història d’una tragèdia, la d’una dona que va morir en patir un possible avortament natural d’avançada gestació causat probablement per una malaltia infecciosa, la brucel·losi. Aquest bacteri (brucel·la) es pot transmetre a l’ésser humà per contacte directe o a través d’ingestió de productes animals, especialmentla llet i els seus direrivats.

El treball es va publicar al 2015 en el número 6 de la revista ‘ARQUEOLOGÍAS Y MUSEOS’ del MARQ.

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Stefania Malagutti; José Luis Menéndez Fueyo: ‘Morir en Ifach. Un posible caso de brucelosis en una tumba doble de la Pobla Medieval de Ifach’

CALP.Morir en Ifach

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies