L’arqueòleg i diplomat en magisteri Emilio Moscardó va presentar en les I Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana de 2012 un treball sobre la potencialitat didàctica del patrimoni posant com a exemple el cas del castell de Forna, a la Marina Alta.  En concret el seu objectiu era fer arribar als possibles visitants tota una sèrie de coneixements, ja fos públic en general o grups escolars, tant pel que fa a les tècniques de construcció del castell com a les inquietuds i pensaments dels seus moradors centúries enrere. És a dir, fa uns 600 anys.

Aquest edifici senyorial està ubicat a uns 240 metres sobre el nivell del mar, en una posició estratègica en divisar costa i els principals camins de la zona. Un palau fortalesa de l’anomenat gòtic valencià dels dos darrers terços del S.XV, amb la qual cosa no va existir en època de dominació musulmana. De fet el senyoriu de Forna va pertànyer a la família Cruïlles de 1395 fins a 1510. Aquest llinatge oriünd de Catalunya va ser el vertader artífex de la construcció i embelliment del castell-palau. 

Amb l’expulsió dels moriscs el 1609 es basteix a la plaça de Forna la Casa de la Senyoria, on el nou casal absorbirà ben prompte les funcions del castell palau. Els nou pobladors, a més, hauran de reconstruir les cases morisques i bastir l’església, i pujaran al castell on desmantellaran diverses escales i una finestra. 

Segles més tard, el 1969 l’edifici passarà a ser propietat de l’ajuntament. El 2003 el castell finalment gaudí d’un intervenció de consolidació per aturar el seu deteriorament després de segles d’abandonament.

Aquest treball d’Emili Moscardó Sabater que duu per títol ‘Potencialitat didàctica del patrimoni arqueològic i arquitectònic. El cas del castell/palau-fortalesa de Forna, la Marina Alta. Alacant’ es va publicar al 2015 en l’obra ‘Actuacions sobre el patrimoni arqueològic de la Comunitat Valenciana’ que recull les Actes de les I Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana (desembre 2012).

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Emili Moscardó Sabater: ‘Potencialitat didàctica del patrimoni arqueològic i arquitectònic. El cas del castell/palau-fortalesa de Forna, la Marina Alta. Alacant’

El cas del Castell-palau de Forna.Potencialitat_didactica_del_patrimoni

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies