Celestí Pons Albi

Desde finals del S.XIX fins a la Dictadura de Primo de Rivera el sistema caciquista va ser un pacte natural no exempt de violència si el cas ho requeria. Una forma de relació directa entre la vida local i el poder central, i una conseqüència directa de l’exacerbat centralisme de l’època. 

El poder central de l’època (liberal o conservador) necessitava al cacic que tenia el poder en una comarca en unes localitats determinades. A canvi de favors el govern tenia així la seguretat d’aconseguir determinats vots en les eleccions i permetia així la perpetuació del sistema. El caciquisme assolia tot el seu esplendor quan arribaven les eleccions. 

La Marina Alta entre 1891 i 1901 va ser era un model exemplar de funcionament del torn de partits. Una comarca de fàcil maneig des del poder, i per això els districtes de Dénia i Pego eren el que més reclamanacions i denúncies per frau rebien de tota la província d’Alacant.

De fet, Francisco Moreno, assenyala en el seu article que la Marina Alta “tenia districtes disponible, sense amos” tot i que hi havia cacics d’un cert pes com Torres Orduña, que exercia també el domini especial a la Marina Baixa (districte de la Vila Joiosa).

Es produeixen en diversos moments falsetats a les eleccions, com quan el 1919 guanya en Dénia el liberal Raventós gràcies al suport dels conservadors i del cacic local Celestí Pons Albi (que també va ser president de la Diputació d’Alacant). En aquells anys d’emigració i crisi econòmica el polítics cuners, apunta Moreno Sáez, no pintaven res. La política la feien els cacics com la família Torres Orduña. 

 L’altre bloc de poder important a la comarca era l’agrupat al voltant de Trinitario Ruiz (cacic del Baix Segura), els homes dels qual a la Marina Alta eren Juan Serrano Patricio, alcalde de Dénia, i el diputat provincial Juan Bautista Montón. De fet es pot dir que hi va existir un pacte acordat entre els dos cacics, el conservador Torres Orduña i el liberal Trinitario Ruiz.

A nivell més local també destaren famílies com els Albi i els Català a la zona de Dénia i Xàbia, que es posaven al servei de diverses adscripcions polítiques.

Informació basada en l’article ‘Notes sobre el caciquisme a la Marina Alta de 1890 a 1923’ de Francisco Moreno Sáez publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm.2 (1988). 

Podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Moreno Sáez, Francisco: ‘Notes sobre el caciquisme a la Marina Alta de 1890 a 1923’. 

AGUAITS.2.MorenoSaez.P37-48

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies