Birdwatching o birding és una de les modalitats d’ecoturisme que consisteix en la detecció, identificació u observació de l’avifauna amb l’objectiu d’apropar-se a la natura. A la província d’Alacant aquest tipus de turisme sostenible és un producte incipient que està guanyant pes en el darrers anys i que actualment experimenta un auge més gran per l’interés que s’ha despertat per la natura i el medi ambient. 

En aquest sentit, el treball de fi de grau d’Amanda Signes analitza la potencionalitat d’aquest turisme ornitològic a la comarca i conclou que malgrat que a la Marina existeix una àmplia varietat d’espècies d’aus, tant residents com en pas migratori i que existeixen diversos espais naturals amb diferents figures de protecció degut a la seua biodiversitat les infraestructures encara no són suficients i els espais en la seua majoria no estan adaptats a aquests turistes ornitòleg. En aquest sentit, afirma que malgrat la diversitat d’ecosistemes hi ha d’altres indrets propers amb més interés respecte a espècies com el cas del PN El Hondo (Elx), les Salines de Santa Pola o l’Albufera de València, entre d’altres. El treball determina que la comarca té potencionalitat per aquesta modalitat de turisme sempre que ho combine amb d’altres també relacionades amb la natura, com l’observació de la flora, el senderisme, etc.

La Marina destaca per la seua biodiversitat, tant de fauna com de flora. Els llocs més favorables per a desenvolupar el turisme ornitològic són espais naturals protegits que es poden definir breument de la següent manera: Llocs d’interés comunitatri (LIC), zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA), Paisatges Protegits (PPr), Parcs Naturals (PN), zones humides (ZH) com marjals, marismes, etc; Parcs Naturals Municipals (PNM), microreserves de flora (mcr), i coves (Cv).

El treball destaca como a espais més idonis per a l’observació d’aus les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA), les zones humides o aiguamolls i els tres Parcs Naturals que tenim a la comarca. En concret el PN La Marjal de Pego-Oliva que també és ZEPA, ZH, ZEC i Lic; el PN del Montgó i la zona ZEPA del Cap de Sant Antoni; la zona ZEPA d’Ifac i el litoral de la Marina; el PN El Penyal d’Ifac a Calp; la zona humida de les Salines de Calp i les zones ZEPA de les muntanyes de la Marina i la platja de l’Almadrava. L’article també recull les espècies d’aus més habituals en aquestes zones.

Aquest és el treball de fi de Grau en Turisme d’Amanda Signes Arlandis a la Universitat d’Alacant, Facultat de Filosofia i Lletres. L’ha dirigit Carlos Cortes Samper. Juliol de 2018.

El treball el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Signes Arlandis, Amanda: ‘El turismo ornitológico en la comarca de la Marina Alta: potencialidad territorial y caracterización de las estrategias de consolidación como producto turístico’

MARINA ALTA. Turisme ornitològic

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies