L’any 1792 l’abat Antoni Josep Cavanilles va descobrir i excavar el jaciment del Banys de la Reina de Calp amb l’ajuda i col·laboració de tres il·lustres benissers, Juan Antonio Feliu, Pedro Ivars i Josef Torres Eiximeno, abans Avargues.  El seu treball i publicació van ser precursors pel que fa a l’aplicació d’un mètode científic per a l’estudi de les restes arqueològiques, i són un precedent ineludible per a comprendre el naixement de la ciència arqueològica a l’Espanya il·lustrada, tot col·laborant a eliminar-ne les falses cròniques. 

El conegut botànic valencià va descobrir les restes arqueològiques de Calp quan va visitar la zona en missió investigadora per ordre de sa majestat Carles IV. De fet l’origen del seu viatge tenia com a objecte investigar les espècies botàniques de l’Antic Regne de València, treball que va donar com a fruit el seu famós tractat ‘Observaciones sobre la Historia Natural, Geografía, Agricultura, Población y frutos del Reino de Valencia’. 

No cal oblidar però que, abans i després de Cavanilles d’altres d’altres autors i viatgers de diferents signes també van visitar el jaciment. Entre ells el francès Alexandre Laborde.

Aquest treball d’Anna Mª. Ronda i Femenia, Alicia Luján Navas; Vicent Sevilla i Garcia ‘Les excavacions d’A.J. Cavanilles en els Banys de la Reina de Calp: l’albada de la ciència arqueològica a Espanya’ es va publicar  a la revista del Museu Arqueològic d’Alcoi RECERQUES DEL MUSEU D’ALCOI, número 24 (2015).

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Ronda i Femenia, Anna Mª;  Luján Navas, Alicia; Sevilla i Garcia, Vicent:  ’Les excavacions d’A.J. Cavanilles en els Banys de la Reina de Calp: l’albada de la ciència arqueològica a Espanya’.

Calp.Les excavacions de Cavanilles en el Banys de la Reina

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies