La Dénia rural no urbana que fa frontera amb les poblacions veïnes. Aquest és el nucli del treball de l’arqueòleg Vicent Martí La Peña. Fins a onze llocs documentats en època medieval. Xarxes d’alqueries i rafals que amb la conquesta cristiana van desaparèixer per la proximitat a la ciutat de Daniya-Dénia. Només continuaren en mans dels mudèjars els assentaments més llunyans, que perduraren fins a l’expulsió dels moriscs el 1609. 

Història del poblament rural a l’època medieval. Alqueries habitades en la seua majoria per comunitats tribals berebers que es distribuïen a l’entorn dels espais de conreu i amb topònims com Albardanera, Beniatlà, Benimaquia, Benissadeví, Pinella, i fins i tot Ferrando. I Rafals andalusins, cases amb terres al voltant, que a diferència de les alqueries eren propietat privada amb terres i ramat. I que pertanyien a les  classes urbanes i la minoria dirigent. Entre ells hi trobem el Rafal de Santa Paula, i d’altres llocs indeterminats com l’ermita de Santa Llúcia, la Badia de l’Estanyó, El Pont Sec o el Centre Terrisser Madrigueres-Cementeri.

Benimaquia andalusina

L’estudi que aspira a localitzar i recollir l’evidència dels rafals i les alqueries disperses al pla costaner del terme rural de Dénia i els seus voltants, més enllà dels murs de la medina o la vila, es va publicar  a la revista del Museu Arqueològic d’Alcoi RECERQUES DEL MUSEU D’ALCOI, número 25 (2016).

L’article el podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Martí La Peña, Vicent: ‘Empremtes arqueològiques de l’espai rural de Medina Daniya (S.XI-XIII) i de la vila cristiana de Dénia (S.XIII-XIV)

MartíLaPeña. Empremtes arqueologiques espai rural Medina Daniya i Vila cristiana

 

 

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies