L’arqueòleg Josep Ahuir durant la una estada a l’Equador, mentre participava en un projecte de cooperació internacional, va descobrir que un dels sants més importants de la història valenciana, Sant Vicent Ferrer, té una presència important en aquest país sud-americà.  

De fet allí consideren a Sant Vicent un àngel de l’Apocalipsi i entre la seua iconografia destaquen imatges d’ell amb ales i trompeta, cosa que ací no tenim. La presència d’aquest sant tan popular a Teulada s’explica per la la tasca evangelitzadora realizada pels dominics des dels temps de la Conquesta. En concret a la regió amazònica equatoriana la seua presència data de l’any 1541 quan el pare Gaspar de Carvajal va acompanyar Francisco Orellana en una expedició.

Actualment la figura de Sant Vicent Ferrer encara és molt venerada a l’Equador com a sant miraculós, sobretot amb el tema de les fonts i l’aigua. La seua popularitat és alta i fins i tot ha esdevingut la imatge d’una coneguda fàbrica de cacau pur.

 

El segon dels TREBALLS que reproduïm a l’apartat de PUBLICACIONS està escrit per l’arqueòleg Josep Ahuir Domínguez i i duu com a títol ‘Sant Vicent Ferrer, un sant valencià. El patró de Teulada. La seua iconografia a l’Equador a l’Equador’. L’article es va publicar al Llibre de Festes de Teulada de 2017.

L’article podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Ahuir, Josep: ‘Sant Vicent Ferrer, un sant valencià. El patró de Teulada. La seua iconografia a l’Equador a l’Equador’ Ahuir, Josep. Sant Vicent Ferrer, un sant valencià. El patró de Teulada. La seua iconografia a l’Equador a l’Equador

Categories: Treballs

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies