El ja desaparegut palau/castell d’Olimbroi es va construir entre 1271 i 1275 al cim del tossal de Sant Nicolau en una elevació del terreny contigua a l’actual carretera de Dénia a Xàbia per les Rotes, a uns dos kilòmetres del centre de la ciutat. Va ser un referent d’arquitectura militar del S.XIII associada a la pobla nova d’Olimbroi i combinava la seua funció defensiva amb la residencial. L’edifici va ser representatiu de la nova societat feudal valenciana sorgida després de la conquesta de Jaume I. I probablement fóu el primer de la seua tipologia edificat en el recent constituït regne de València: planta quadrada, torres en el angles i pati central.

El seu ús va ser curt degut al fracàs de l’assentament de la pobla d’Olimbroi i l’agrupació dels nous colons en el segon recinte del castell de Dénia, als voltants del 1300. Posterioment l’intent, fracassat, de transformar-lo en un monestir, el 1404, fa inasumible la seua despesa i s’inicia així el seu abandonament. 

Les ruïnes del castell van desaperèixer cap a la primera meitat del S.XX. 

Informació basada en l’article ‘Olimbroi (Dénia): Domun Sive Castrum’ de Josep Ivars Pérez publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm. 34 (2014). 

Podeu llegir-lo sencer en aquest pdf:

Ivars Pérez, Josep: “Olimbroi (Dénia): Domum sive castrum”.

AGUAITS.34.IvarsPerezJ.P19-36

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies