La vila de Xàbia fou l’única població de la Marina que es mantigué fidel al rei Felip V, mentre la veïna ciutat de Dénia esdevenia el centre del austracisme de la zona. Aquesta postura segons l’article de Rosa Seser ‘La Vila de Xàbia borbònica i austracista’ publicat a la Revista ‘AGUAITS’ núm 24-25 (2007) sembla respondre més a motivacions particulars relacionades amb antics plets entre ambdues poblacions que a la fidelitat a la corona. La rivalitat històrica amb la veïna Dénia podria ser una de les causes que la farà borbònica, mentre tota la Marina serà austracista, sobretot pel que fa al control sobre el territori i el desig justificat de Xàbia d’alliberar-se de la jurisdicció de Dénia. Així i tot, a Xàbia a la contra del conjunt de la població, 46 veïns es declararen partidaris de l’arxiduc, entre ells Antoni Cruañes, germà d’Eugeni Cruañes cap d’una de les bandositats de la Marina. 

La vila al 1709, en bona mesura, aconseguirà les seues peticions com recompensa per la seua fidelitat als borbons. El 1713 Felip V aprovarà l’ampliació del seu territori a la disputada vall de Sant Bertomeu. El 1737, no obstant, hi haurà una concòrdia entre les poblacions per la qual es dividirà en dos la citada vall. 

 

Informació basada en l’article ‘La Vila de Xàbia Borbònica i Austracista’ publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm. 24-25 (2007). 

Podeu llegir-lo sencer

http://www.iecma.net/wp-content/uploads/2018/11/AGUAITS.24-25.SeserPerez.P163-197.pdf

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies