A les Actes del III Congrés d’Estudis de la Marina Alta (1990) trobem un interessant article de Rafael Cariñona i Balaguer i Andrés Díaz Borrás que duu per títol ‘Les aportacions de les les petites societats marítimes a la lluita antibarbaresca en el segle XV: l’activitat corsària a Dénia, 1410-1420’.  

El treball afirma que a nivell popular era conegut el càstig ‘piràtic’ al qual es va veure sotmès el litoral valencià, especialment el sud, a les darreries de l’Edat Mitjana i començaments de la Moderna, però que era menys conegut el fet que moltes de les poblacions costaneres fomentaren polítiques similars pel que toca als nord-africans. Tal i com digué l’eclesiàstic, escriptor i historiador valencià Gaspar Juan Escolano “no sirven de otro que de verdugos de los moros de Berberías, y salen como leones a la caza de estos”.

‘Moros en la costa’

La resposta a la guerra oberta contra el litoral de la Marina tal i com assenyelen els autors de l’article “fou abrivada, bel·licosa i expansiva”. I en aquest sentit recullen les peripècies de l’activitat corsària a Dénia a principis del S.XV. No oblidem que Dénia i gran part dels pobles costaners de cert relleu a la Marina foren un centre d’activitat corsària antimusulmana de significat dinamisme.

Podeu llegir el treball sencer en aquest pdf

http://www.iecma.net/wp-content/uploads/2020/06/16-Les-aportacions-de-les-petites-societats-mar%C3%ADtimes.pdf

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies