A les Actes de les IV Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer de Pego i les Valls de 2010 el professor de música Ferran Ferrando va explicar el procés de recopilació d’un recull de cançons pegolines d’entre 1945 i 2001 que es centrà en dos punts. Un primer consistent en ajuntar el major nombre de cançons ja editades, per a la qual cosa es va basar en els treballs de músics com Josep  Sendra, Manuel Palau, Dolores Sendra i Salvador Seguí en publicacions con Quaderns Pego, Cuadernos de Música Folkórica Valenciana o el Cancionero Musical de la Provincia de Alicante; en total 66 cançons transcrites entre 1945 i 1983. 

El segon punt per a la recopilació del cançoner va consistir en treure els cants directament a la gent, cosa que va fer personalment entre els anys 2000 i 2001, recollint un total de 59 melodies de les quals no tenia notícia de que haguessin estat escrites o catalogades com a populars pegolines. 

Ferrando classifica les peces en cançons de xiquets, dins les quals estan els jocs, les de burlar-se i le pròpiament dites com a infantils. Entre les de burla trobem les melodies ‘Padrí Pollós’, ‘Cento Petento’, ‘Coixo maleït’, ‘Cuatro ojos’, entre altres. I per saltar a la comba la coneguda ‘El cocherito Leré’ o ‘Rey, rey’.  Més cançons de xiquets ‘Plaf!, macarró xim plaf!’, ‘el señor Don Gato’, ‘Roda la Mola’, o ‘Pissi, pissi ganya’. 

Pel que fa a les cançons festeres, més pròpies d’ambient de burrera, Ferrando recull entre d’altres ‘Carabassa m’han donat’, o la curiosa ‘El cotxe de Felipe’ on el protagonista és el conductor del primer automòbil del poble, Felipe Miralles. També cançons de festa però més pasqüeres i humorístiques són ‘Ai Pep’, Pasqualet si va a l’hort’,  o la famosa ‘Els Borratxos’ amb una lletra coneguda per tots (no em volem cap que no estiga borratxo, no en volem cap que no estiga bufat…..).

En l’àmbit de cançons religioses el seu treball arreplega melodies com ‘Dios te salve’. I pel que fa al treball masculí ‘Cançó de batre’, i el treball femení ‘la cancó de pastar’.

L’article ‘Cançoner popular pegolí (1945-2011) forma part de la publicació de les Actes de les IV Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer de Pego i les Valls de 2010, que el 2013 van editar conjuntament l’IECMA i l’Ajuntament de Pego.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies