La festa del Romer a Xaló, celebrada en honor de Sant Pere Màrtir, és del tipus de festa de celebració agrícola on el sant farà d’intermediari entre Déu i el poble perquè les seues collites i els seus béns estiguen protegits.

L’espai i el temps de la festa té dues parts molt diferenciades: el dissabte, vespra de la festa o celebració profana i el diumenge, dia de la celebració religiosa. La participació popular és tan gran que s’omplen els carrers de Xaló en romeria (almenys en l’època en què es va escriure l’article) cap a la muntanya de la Solana -El Fondo-. Sendes i camins van dirigint la gent dissabte al lloc de reunió per collir romer i per berenar sobretot bollos de pèsols i vi de Xaló. Una tradició molt arrelada que reuneix amics i familiars. 

Apareix per primer cop reflectida a l’Arxiu Parroquial del poble l’any 1712. El diumenge es celebra la missa en honor a Sant Pere Màrtir, es beneeix el romer i en acabar el ritual s’acompanya en processó el sant cap a l’ermita de Sant Domènech. 

Es podria dir llavors que la festa del romer és un ritual de conjur contra els trons i els llamps, i pertant també contra les pedregades. Una clara representació religiosa popular que encara perviu. 

Informació basada en l’article ‘Ritus i tradicions a la Marina Alta: la festa del romer a Xaló’ de Maria Sivera, Antonia Server, Rafaela Lillo i Xaro Cabrera publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm. 16 (1999). 

Podeu llegir-lo sencer

AGUAITS.16.La festa del romer.P69-89

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies