Setze entrevistes amb profunditat serveixen per donar a conéixer la història d’una coneguda empresa familiar de cítrics del Verger que va néixer el 1926 -època daurada de la taronja- i que va viure de primera mà l’expansió agrícola del sector i el seu declivi. Devers 80 anys creant feina amb cert tipus de paternalisme, fins que al 2002 finalment va tancar les seues portes. L’estudi de Josefa Felis Bolufer es basa en les memòries de les treballadores jubilades i en actiu en la campanya de 2001-2002, així com d’alguns dels hòmens que també hi van desenvolupar diverses tasques.

Entre les marques de taronja que l’empresa va comercialitzar abans de la Guerra Civil trobem “Las Holandesas”, “Aparición” i “Moisés”. Més endavant, en la dècada dels cinquanta i seixanta, en ple auge del sector, Felis va aconseguir gran prestigi en el mercat alemany amb les marques “Lunch” i “Der Alte Rabe”. La marca “Batera”, en canvi, es va utilitzar per comerciatlitzar taronges de segona categoria.

Cal recordar que la citricultura va constituir el principal sector de l’economia agrària de la Marina Alta fins a finals del segle passat. Amb uns principis que comencen en la dècada dels vint i un fort progrés en la dels cinquanta i seixanta. 

L’empresa José Felis Lloret, més endavant Hijos de José Felis, va ser la darrera empresa de la taronja que va funcionar al Verger. 

Informació basada en l’article Auge i decadència d’empreses familiars de comercialització de cítrics. La casa Felis del Verger. (1926-2002)’ de Josefa Felis Bolufer publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Monogràfic: la comercialització dels cítrics. Núm.27-28 (2009). 

Podeu llegir-lo sencer en el monogràfic dedicat a la comercialització dels cítrics del número 27-28 de la Revista AGUAITS.

http://www.iecma.net/llibres/aguaits-revista-dinvestigacio-i-assaig-num-27-28/

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies