La societat centenària ‘Los amigos’ a Camposancos (al municipi d’Aguarda, Pontevedra) va ser fundada el 1909 per un grup de deniers que es desplaçà a principis del finals del S.XIX a treballar a aquest xicotet poble de la costa gallega on la família Paris -també de Dénia- havia comprat una fàbrica. Amb motiu del centenari de l’associació es va voler rescatar de l’oblit la història d’aquest grup de valencians que durant molts anys col·laboraren en el desenvolupament industrial, social i cultural del municipi.

L’auge de la pansa

I és que a la ciutat de Dénia, durant la dècada del 1870 al 1880, l’auge de l’exportació de la pansa, va provocar una gran demanda de caixes de fusta per a envasos. És en aquest contexte que els germans Bautista i Vicente Paris Morla, productors i exportadors de pansa, van adquirir l’any 1880 la fàbrica ‘La Armona’, a Camposancos, i amb personal de Dénia, entre el que destacà l’administrador José Armell, van fabricar taulons per a montar caixes, que enviaven a embarcacions a Dénia. Aquesta activitat va durar fins 1929. 

Baptista Paris Morla (Dénia 1851-Gandia 1910)

La vida familiar i negocis es creuen i el potencial econòmic de Vicente Paris li permetria, entre altres, comprar el Penyal d’Ifac a Calp, l’any 1918. 

Vicent Paris Morla (Dénia 1859-1935)

Informació basada en l’article de Manuel Lucena‘La presència de Dénia a Camposancos (A Guarda, Pontevedra) en els anys 1880-1929” publicat a la Revista d’Investigació i Assaig AGUAITS. Núm.23 (2006). 

Podeu llegir-lo sencer en aquest pdf

La presència de Dénia a Camposancos (A Guarda, Pontevedra) en els anys 1880-1929

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies