L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha finalitzat la restauració de les 53 monedes d’or dels segles IV i V que van ser trobades en les costes de Xàbia a l’agost de 2021.

La troballa fortuïta realitzada per les famílies de Luis Lens i César Gimeno mentre bussejaven va marcar l’inici d’un important projecte arqueològic. Després de ser notificat a la Direcció General de Patrimoni Cultural i verificar-se la seua importància es van planificar excavacions subaquàtiques en el jaciment, en col·laboració els arqueòlegs de la Universitat d’Alacant, de l’Ajuntament de Xàbia i els GEAS de la Guàrdia Civil.

La intervenció arqueològica va proporcionar noves troballes fins a aconseguir les 53 monedes. Segons l’estudi numismàtic preliminar, es tracta d’un conjunt de monedes d’or (solidus) de finals del segle IV i principis del V dels emperadors Arcadio, Valentinià, Teodosio i Honorio.

Totes es van depositar en el IVCR+i per a la seua correcta restauració. Les monedes presentaven com a principal problema adherències d’origen biològic produïdes per la incrustació de pòlips marins. Les anàlisis per microscòpia electrònica han demostrat que es tractava de calci, ferro i ors elements químics minoritaris.

Després de documentar li estat de conservació mitjançant microfotografia i les anàlisis fisicoquímiques dels elements adherits es va procedir a la neteja amb banys en ultrasons amb una baixa proporció de EDTA (àcid utilitzat en la neteja i restauració de metalls). Després, es van sotmetre a un procés d’assecat en condicions de temperatura controlada i es va acabar la neteja d’adherències per mitjans mecànics.

Posteriorment s’ha realitzat l’anàlisi metal·logràfica de l’or per fluorescència de raigs X per a determinar les característiques del metall i el seu grau de puresa i obtindre informació sobre les seques de procedència i el procés d’encunyació.

Una vegada finalitzats els treballs d’anàlisis i restauració, les monedes tornaran a Xàbia passaran a ser exposades en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco. Per a això, el Museu s’ha proveït dels mitjans de seguretat necessaris per a exhibir el tresor, des d’una vitrina especial de seguretat amb sistemes antirobatori a un sistema de vídeo vigilància.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies