Els dies 22 i 23 d’octubre es portaran a terme les III Jornades de la repoblació mallorquina al sud Valencià a la sala d’actes de l’ajuntament de la Vall de Gallinera – Benialí. 

Les jornades estan organitzades pel CEFIRE de la Generalitat Valenciana, Centre d’Estudis de la Repoblació Mallorquina (CERM), l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, Turisme la Vall de Gallinera i la Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera.

Aquest territori de la Marina Alta fou repoblat pels mallorquins i mallorquines a inicis del segle XVII, arran de l’expulsió dels moriscos. En aquest context, les jornades, obertes al públic, estan adreçades a professors de totes les etapes educatives per a dotar-los de continguts per a la reflexió sobre la història valenciana moderna i la seva connexió amb el territori. 

Entre els objectius de les jornades es troben la de promoure el debat i el diàleg per al coneixement mutu entre el poble valencià i mallorquí i sensibilitzar sobre les connexions històriques i culturals entre el País Valencià i les Illes Balears.

Totes les ponències tindran lloc a l’edifici de l’Ajuntament a Benialí.

L’excursió a l’antic Convent de Benitaia començarà a la Plaça de Benissivà, mentre que l’acte d’agermanament tindrà lloc a la Plaça de l’Església de Benialí. 

Aquesta serà la tercera edició després de les jornades celebrades a Tàrbena el 2007 i a Xaló al 2012. L’origen d’aquesta iniciativa està en la relació entre investigadors i investigadores mallorquines i valencianes arran dels agermanaments entre la localitat mallorquina de Santa Margalida amb Tàrbena (1997) i Xaló (1998), aquests actes despertaren l’interès per la recerca de les arrels mallorquines d’una part del territori Valencià. 

Per tal de garantir la continuació de la tasca de recuperació dels lligams baleàrics sorgí el CERM (Centre d’Estudis de la Repoblació Mallorquina), presentat en les II Jornades de Xaló. Té la seu a Tàrbena i compta amb ciutadans i ciutadanes mallorquines i valencianes de diverses comarques (la Marina, la Safor, la Ribera, l’Horta de València). Entre els objectius del CERM està la coordinació d’investigadors i investigadores per a l’estudi del repoblament balear i del patrimoni, així com la difusió cultural lligada a aquests objectius.

La programació s’estructura al voltant de tres eixos, l’etapa final morisca, el repoblament balear i la herència cultural. 

Com a cloenda dels actes d’aquestes III Jornades es realitzarà l’agermanament entre els municipis de la Vall de Gallinera i Puigpunyent (Mallorca), aprofitant l’avinentesa del 412 aniversari de l’arribada de les primeres famílies mallorquines a la Vall de Gallinera (a l’octubre de 1610), concretament a Benissili, quan era territori de la Baronia d’Alcalà, senyoriu dels Català de Valleriola.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies