L’Ajuntament de Dénia ha adquirit dues obres de l’artista afincat a Dénia Costa Tur que s’incorporaran a la col·lecció dels fons artístics municipals.
Es tracta de dues aquarel·les sobre paper, una de 35×50 cm i l’altra de 50×70 cm, valorades en 3.000 i 5.000 € respectivament, pertanyents a una de les seues temàtiques més estimades, les estampes costumistes i pintoresques de la gent del poble vora la mar en les seues tasques marineres diàries.
L’Ajuntament ja disposa d’una altra obra de l’artista, donada per ell a la ciutat l’any 2013 arrel de l’exposició retrospectiva que va tindre lloc al Centre d’Art l’Estació i en el que el Montgó, l’altra seua passió, es el protagonista.
Les dues obres estaran exposades al vestíbul de la Casa de Cultura durant un temps per a que tots els interessats puguen gaudir-ne.
Unes notes sobre l’artista i la seua obra
Jaime Costa Tur. Pintor. 1926-2020. Adscrit a l’escola llevantina, la llum és la protagonista de la seua pintura colorista a base de taques i ritmes que es descomponen en moviment. Tracta especialment el paisatge, encara que també la figura sota una òptica costumista. Javier Rubio ha escrit: “pintor de taques atrevides i colors vibrants que cristal·litzen en figures humanes, foses, integrades a la naturalesa. Pintor independent, de forta personalitat”. La seua obra està representada en col·leccions públiques i privades. Així el presenta el A. L. S. diccionari de pintors i escultors del segle XX.
Les vivències de la seua infància en una Dénia marinera, entre Baix la Mar i el Montgó, suposa la font d’inspiració cementada en els records d’eixa societat. Durant la seua infància, Costa Tur, pateix un gran impacte amb l’esclat de la guerra civil espanyola, on la violència, l’odi i la mort, el marquen definitivament però a diferència d’aquells literats de la generació dels xiquets sorpresos, Jaime intenta esborrar els records negatius que el traumatitzen amb els dels anys previs a la guerra, reflexos d’una Dénia plena de llum i pintoresquisme social en harmonia amb la naturalesa, amb la mar, on el major exponent de la bellesa es resumeix en un màxim record, el de les barques de pesca de vela llatina eixint per la bocana del port.
L’altra gran temàtica de Costa Tur és el Montgó, què defineix com “la primera llum”, el primer lloc de la Península Ibèrica des d’ on s’aprecia abans l’eixida del sol, i no sols per la seua magnífica situació geogràfica, sinó pel que descriu com, “la muntanya més alta d’Espanya al costat del mar”.
Novament eixa necessitat de captar la llum i l’atmosfera dels pintors de l’escola valenciana es repeteix, destacant del Montgó i per damunt del seu valor natural i geomorfològic, la seua diferenciació per disposar de tots els colors possibles, de vegades aconseguint inclús, en moments molt puntuals, la tonalitat rosa i per tant és així com el pinta.
 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies