Pedreguer ha programat per al proper mes de juliol, dates ben significatives per la seua ciutadania, tot un seguit d’actes per homenatjar la figura de la Barxera.

Ara fa dos anys, al juny de 2019, l’Escola Taller de Confecció de Barxes de Pedreguer celebrava la seua primera Trobada de la Llata, jornada pedagògica presidida per l’exhibició de diverses barxes de la primera exposició que l’escola, dirigida per Lluís el Sifoner, va realitzar, al 2018. La trobada, entre altres actes, va viure una emotiva performance que va circular per xarxes i que va arribar a ulls de l’artista Jere Cerveró, el qual, a la vista de la foto ‘Dona anònima amb davantal, alçant una barxa i fent el signe feminista‘, contacta amb l’Escola Taller i l’Ajuntament i proposa la possibilitat de realitzar un monument ‘A la Dignitat de les Barxeres‘ basant-se en eixa imatge.

Tant des de l’Ajuntament com des de l’Escola es considera que la idea és bona i pot oferir una imatge molt potent i suggeridora del treball de la llata, definidor de l’esperit de Pedreguer, que, a més, reforçaria de manera important l’autoestima col·lectiva de la vila.

Aprovada en novembre de 2020 sense cap vot en contra la modificació de crèdit que permet la contractació per l’elaboració de l’obra, i amb la col·laboració de les empreses del poble Rolser i Masymas (que aporten un 10% del cost cadascuna), es va encarregar aquesta a l’autor; Jere ha realitzat i ha lliurat l’escultura ‘Homenatge a les Barxeres‘, en bronze i a tamany natural, incloent una peanya amb tres relleus al·lusius al treball d’elaboració de les barxes i un altre relleu amb una cançó dedicada a les Barxeres, l’autor de la qual és Lluís el Sifoner.

Així, els actes programats en honor de la barxa valenciana (segona Trobada de la Llata el 4 de juliol, amb la inauguració del Carrer de les Barxeres i de l’exposició de l’autor del monument, Jere Cerveró -que es podrà veure fins el 27 de juliol; projecció dels documentals de José Gayà ‘L’art de la llata’ i ‘Barxeres’, el 6 de juliol, dintre el cicle Cinema a la Fresca) culminaran el 14 de juliol amb la inauguració del Monument a les Barxeres, amb l’actuació de Lluís el Sifoner, el Cor de Mestres Barxeres, la secció de percussió de la Banda de l’Escola de Música, el pianista Àlex Velázquez i la Banda del Centre Artístic Musical.

Després de la valoració de diferents ubicacions, i atesa una proposta de les persones que formen l’Escola Taller de Confecció de Barxes de Pedreguer, finalment aquest Homenatge a les Barxeres lluirà a un lloc ben emblemàtic, la Glorieta, al lloc que ara ocupa el monòlit dedicat a Mateo Puigcerver, Alcalde de Pedreguer en els anys 50, que serà retirat d’acord amb la família.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies