L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta participa en la campanya GVAPARTICIPA amb la proposta ciutadana “Adquirir i restaurar el despoblat morisc de l’Adzuvieta (la Vall d’Alcalà)”, que, només si tu també et sumes, podrem aconseguir el suport necessari perquè es faça realitat. Necessitem ser moltes (5.000) les persones que recolzem aquesta proposta, el codi de la qual és: GVAPARTICIPA-2021-05-226

T’encoratgem a donar suport a la proposta de l’Institut d’Estudis Comarcals, i a no quedar-te mirant.

Entra a https://gvaparticipa.gva.es/proposals/226-adquirir-i-restaurar-el-despoblat-morisc-de-l-adzuvieta-la-vall-d-alcala

i dona suport a la nostra proposta i, si vols, també pots recolzar la proposta GVAPARTICIPA-2021-04-78, “Tren de la Costa”, per tal de connectar amb tren Dénia amb Gandia i València. Entra a https://gvaparticipa.gva.es/proposals/78-tren-de-la-costa.

Tu decideixes!

Aquesta proposta de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, d’adquisició, rehabilitació i valoració del despoblat morisc de l’Adzuvieta, és, a més d’un projecte de conservació d’edificis i restes arqueològiques que s’emmarca en el camp de la cultura i el patrimoni, de l’oci educatiu i del turisme rural sostenible en una zona interior en risc de despoblament, una ferramenta que ajudarà a combatre les desigualtats territorials i el despoblament del municipi on es troba emplaçat, la Vall d’Alcalà (la Marina Alta), contribuirà a la creació de llocs de treball i al desenvolupament econòmic afavoridor del creixement sostenible que s’enquadra dins els objectius de l’Agenda 2030.

La Zona Arqueològica del despoblat morisc de l’Atzuvieta, declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2012, és un conjunt d’edificacions i el sòl directament vinculat a elles, les restes constructives de les quals formen sis illes o agrupacions constructives molt pròximes, que configuren dos sectors clarament diferenciats. A més, es consideren com a parts integrants les restes d’una sénia, una séquia i un molí, les restes d’una premsa d’oli, el pont i les hortes directament associades al despoblat.

El sector més ben conservat de l’Atzuvieta és l’occidental, emplaçat al costat del camí, integrat per quatre complexos arquitectònics que conserven gran part de l’estructura constructiva, que arriba en alguns casos al nivell de suport de la coberta, que, segons les restes conservades, eren inclinades amb teula ceràmica corba assentada sobre un tauler de canyes i embigat de fusta. En el sector oriental, les restes arquitectòniques no arriben a assolir el metre i mig d’alçària.

Les tècniques constructives emprades en les construccions de l’Atzuvieta són el tapiat de morter, el tapiat de maçoneria, la maçoneria a filades i la maçoneria ordinària. Les estructures manquen de fonaments, ja que s’hi van construir sobre el sòl rocós. S’hi han conservat, com ja s’ha avançat, en aquest despoblat les restes d’una premsa d’oli tallada en la mateixa roca del sòl, i les restes d’un molí amb la séquia i la sénia que li subministrava l’aigua des d’una cota més alta del riu datada en temps de l’ocupació cristiana.

L’any 2009, amb motiu del quatre-cents aniversari de l’expulsió dels moriscos, el Consell Valencià de Cultura (CVC) va celebrar la sessió plenària corresponent al mes d’octubre en el municipi de la Vall d’Alcalà (la Marina Alta), a iniciativa de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) i la fundació Cirne, i en finalitzar el ple, els membres del Consell Valencià de Cultura, junt amb la directora general de Patrimoni, Paz Olmos, Honorat Ros, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i representants de diverses entitats locals i comarcals, van visitar els despoblats moriscos de l’Adzuvieta i la Roca, on el president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, va reclamar a les administracions la necessitat de protegir, identificar i catalogar aquest patrimoni arqueològic “extraordinari”, a més de destacar que aquest patrimoni cultural hauria de ser investigat i difós, “per ser un llegat que devem a la població musulmana, la qual va ser majoritària en estes comarques abans de la seua expulsió”.

Moltes gràcies!

Categories: Actualitat Iecma

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies