El 7 d’octubre de 1896, Joaquín Sorolla visitava per primera vegada Xàbia buscant inspiració per als seus quadres. En les cartes a la seua esposa, Clotilde, l’artista va plasmar la impressió que li va provocar la llum, la mar i llocs com el cap de Sant Antoni, així com l’interès que van despertar en ell molts racons i gents de la vila. 

Va ser el principi d’un idil·li del pintor amb Xàbia, un municipi que ara quan es compleixen 125 anys de la seua arribada ha preparat una sèrie d’actes que prendran tot el protagonisme de l’últim trimestre de l’any.

Entre les activitats programades trobem des de la creació d’una marca pròpia –disseny de l’estudi La Banyera- que destil·la l’essència dels colors de Xàbia que millor va retratar i combina el rostre del pintor amb la silueta del Cap de Sant Antoni, a una programació amb concerts, conferències i rutes guiades o l’edició de 1.000 exemplars d’un llibre amb el treball sobre Sorolla i Xàbia amb el qual l’historiador David Gutiérrez Pulido va guanyar el Premi Vila de Xàbia del Arxiu. També hi haurà una publicació més didàctica, en forma de còmic, pensada sobretot perquè els escolars coneguen la relació d’un dels pintors més internacionals amb el seu poble.

Sorolla i el seu cavallet també seran present als carrers del municipi amb la instal·lació d’una escultura de bronze a grandària real i d’estil realista que s’emplaçarà en el passeig marítim. I amb la creació de 14 faristols amb codis QR que s’instal·laran en els punts en els quals pintava l’artista i que s’emportaran a l’apartat específic sobre l’artista que es crearà en les webs municipals.

Aquesta programació de Cultura tindrà la continuïtat en 2023 (quan es commemorarà el centenari de la mort de pintor) i compta amb el suport de la Fundació Sorolla. De fet, de la mà d’aquesta fundació arribarà a la Casa del Cable l’exposició “Sorolla en el seu paradís”, una selecció de l’àlbum fotogràfic del pintor que reconstrueix el seu ambient creatiu i que inclourà algunes instantànies de les seues estades a Xàbia. S’està gestionant també que s’incloga un retrat signat pel prestigiós pintor suec Anders Leonart Zorn. 

La programació de Sorolla serà d’octubre a gener, dates fora de la temporada de més alta ocupació, i es distribuiran pels tres nuclis urbans perquè siguen un incentiu per a atraure visitants.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies