La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha iniciat el procediment per tal de declarar Monument Natural la Falla del Moraig. D’aquesta manera es reforçarà a nivell jurídic la protecció d’aquest element geomorgològic ubicat dins del terme municipal del Poble Nou de Benitatxell i que es calcula té aproximadament 11 milions d’anys.

L’obertura de l’expedient  ja suposa en la pràctica la conservació preventiva de l’espai, ja que impedeix que es faça qualsevol activitat que supose una transformació sensible de la realitat física i biològica de la falla mentre dure el procediment administratiu.

La Falla del Moraig és un element geomorfològic singular i està catalogat com a Lloc d’Interés Geològic per l’Institut Geològic i Miner d’Espanya. Destaca, especialment, una paret rocosa extraplomada que sobreix del terreny on es poden observar amb claredat el pla de la falla i les estries verticals provocades pel frec dels materials calcaris durant la seua formació.

La falla del Moraig, també anomenada del Riu Blanc, és una fractura de corfa terrestre normal ocorreguda fa 11 milions d’anys, furant el Miocè Superior. Aquesta falla va enfonsar els materials calcaris i va formar la Cova dels Arcs. 

Al llarg del temps s’ha vist sotmesa tant a l’acció de l’onatge coma la dissolció de l’aigua marina sobre la roca calcària, que ha erosionat el material, creant altres coves com la Cova del Moraig. Dins d’aquesta darrera es pot trobar la principal descàrrega d’aigua dolça de l’aqüífer de Benissa, el Riu Blanc, que dóna lloc a un intrincat sistema de 
A lo largo del tiempo, esta falla y cueva se ha visto sometida tanto a la acción del oleaje como a la disolución del agua marina sobre la roca caliza, que ha erosionado el material, creando otras cuevas como la Cueva del Moraig, con elementos propios de los sistemas kársticos como los espeleotermas. Dentro de esta última se puede encontrar la principal descarga de agua dulce del acuífero de Benissa, el Riu Blanc, que da lugar a un intrincado sistema de galeries. 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies