El director general d’Administració Local, Antoni Such, va visitar la setmana passada Dénia per a comprovar in situ el resultat de les obres de restauració del Verger Alt i el baluard oriental del castell, cofinançades per l’Ajuntament de Dénia i la Generalitat Valenciana dins del programa operatiu FEDER 2014-2020. El cost de l’actuació ronda el mig milió d’euros.
La restauració del Verger Alt i el baluard oriental han tornat la vida a una zona de la fortalesa amb elements significatius, com la Torre del Mig del segle XI, el baluard o el cavaller (arquitectures militars renaixentistes, de mitjans del segle XVI), que durant molts anys ha estat tancada per no reunir les condicions de seguretat adients per a les visites del públic.
Julián Esteban i Elisa Moliner, directors del projecte de restauració, han recordat que la zona del Verger Alt i el baluard oriental era fins a l’actuació una gran pinada, plantada en la segona meitat del segle passat, que cobria la superfície i ocultava a la vista la riquesa patrimonial del conjunt. Així doncs, el primer pas de les obres de restauració va ser la tala dels arbres, que va donar pas a la fase d’excavacions arqueològiques. Els resultats i anàlisis de les excavacions es plasmaran pròximament en els plafons informatius repartits per esta zona del castell, que ajudaran els visitants a contextualitzar i identificar els elements del recorregut.
Un recorregut que, segons ha assenyalat Julián Esteban, es planteja circular, baixant per la rampa en grades fins als espais arqueològics, seguint per la Torre del Mig, amb increïbles vistes sobre el port de la ciutat,  per a continuar a peu per l’adarb o camí de ronda, al llarg del qual  s’ha instal·lat una barana de seguretat, i eixint pel portal d’accés, també restaurat. Elisa Moliner ha volgut destacar que amb l’actuació “li hem guanyat quasi 2.000 metres al castell que abans no hi eren accessibles i que ara ja es poden recórrer”.
L’arqueòleg municipal, Josep Antoni Gisbert, ha explicat que el Verger Alt és una zona “que guarda un tresor d’informació arqueològica” que va des de l’origen i els usos del promontori del castell de Dénia durant les colonitzacions i els ibers, passa per Al-Àndalus, l’Edat Mitjana tardana (s. XIV), quan es van fer obres que transformarien la topografia de l’espai i es va afegir a la Torre del Mig un cos amb planta de mig cercle, dotant-la de l’aspecte que coneguem hui en dia; travessa el Renaixement i segueix amb empremtes de la Guerra de Successió i la Guerra del Francés, fins a arribar al segle XX, amb la incorporació de la fortalesa al patrimoni municipal.
Gisbert ha recordat que el projecte de restauració del Verger Alt es va encarregar per a recuperar i posar en valor les arquitectures del Renaixement, “ja que el criteri que estem seguint és que en cada àmbit espacial del castell es presente una època determinada de la història del
monument”.  
El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha destacat la importància que estos  fons d’ajuda del programa operatiu Feder que la Generalitat Valenciana ha distribuït entre les poblacions de la Comunitat té per a la recuperació i posada en valor del patrimoni cultural valencià i ha anunciat que la segona convocatòria d’este programa d’ajudes eixirà durant el segon semestre de 2021.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies