Robert Llopis i Sendra acaba de publicar el seu darrer llibre d’investigació. L’obra, editada per la Universitat de València (PUV) dins la col·lecció Nexus -d’història contemporània- compta amb pròleg d’Eladi Mainar.
El 19 de març de 1937, en plena Guerra Civil, un reduït grup de voluntaris estrangers van ser enviats a Benissa i Dénia amb la missió d’instal·lar els primers centres de permisos de les Brigades Internacionals en zona republicana. La presència de centenars de combatents estrangers i dels seus hospitals militars va tenir un gran impacte entre la població civil d’aquests municipis valencians. Per les circumstàncies de guerra, un 9 d’abril de 1938, en una tràgica operació secreta, les Brigades Internacionals foren evacuades a Catalunya. Com fou aquell temps que les Brigades Internacionals van passar a Benissa i a Dénia? Qui eren aquelles dones i aquells homes del personal sanitari internacional? Què queda de tot això? Aquest llibre respon a totes aquestes qüestions i a moltes més. Tot plegat, una història colpidora.
Robert Llopis i Sendra (Benissa, 1977) és Diplomat en Treball Social per la Universitat d’Alacant i compagina la seua fenia amb la investigació històrica sobre els combats de la Guerra Civil, els darrers dies de la Segona República i les Brigades Internacionals, tema sobre el qual ha publicat diversos articles en obres col·lectives. És coautor (amb Luís Botella Ivars) de ‘Fer la Guerra. Diccionari i testimonis dels combatents de Benissa en la Guerra Civil 1936-1939’, pel qual va obtenir el Premi 25 d’Abril Vila de Benissa d’investigació. Pels treballs que han donat lloc al present llibre, l’autor quedà finalista de la Desena Beca d’Investigació convocada per l’Ajuntament de Dénia (2007)