Juan José Chiarri Sanz va signar la setmana passada amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, l’acta de donació a l’Ajuntament de Dénia-Arxiu Municipal de tres llibres de registre de l’Ajudantia Militar de Marina de Dénia datats entre 1911 i 1935 .

Els tres exemplars són de gran format i bastant voluminosos –entre 300 i 400 folis cadascun-  i recullen les dades de tots els joves marins de Dénia, i també de Xàbia, inscrits en actiu en la Marina, integrants dels reemplaçaments de quintes de 1912 a 1936. Aquesta inscripció suposava que se’ls donava d’alta com a personal al servei de l’Armada per a servir, generalment, entre quatre i sis anys com a mariners en els vaixells de guerra. Constituïen els anomenats ‘matriculats de Marina’.

Els llibres registre recullen les dades personals d’aquests inscrits, joves procedents de Dénia i Xàbia, pertanyents, generalment, a famílies marineres, amb indicació del seu itinerari personal fins al seu pas a la reserva i la llicència absoluta del servei a l’Armada.

Aquests tres llibres de registre s’incorporaran al Fons de l’Ajudantia Militar de Marina de Dénia, que des de principis dels anys 80 del passat segle XX conserva l’Arxiu Històric de la ciutat.

Els avatars i l’abandó dels documents del fons de l’Ajudantia de Marina de Dénia van propiciar les pèrdues, la qual cosa impedeix reconstruir al complet la història naval de Dénia i de la veïna Xàbia. El port, les embarcacions, la navegació, l’ús de la costa i els marins; tot quedava sota el control de l’Ajudantia Militar de Marina.

Gràcies a aquesta donació i a l’interés demostrat per Juan José Chiarri, des de l’Arxiu Municipal de Dénia poden posar-se aquests registres a la disposició d’investigadors i ciutadania en general, a més de garantir-ne la correcta conservació.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies