L’Ajuntament de Xàbia va presentar la setmana passada l’avantprojecte de rehabilitació del far del Cap de Sant Antoni com a espai d’ús públic. Signat per l’arquitecta Ulrike Wehr, el disseny proposa convertir aquest edifici històric i en desús (l’única cosa que continua operatiu és tot l’engranatge relacionat amb la lluminària) en un lloc per a l’aprenentatge, la divulgació científica i el gaudi de l’entorn.

Wehr exposà les línies principals del seu treball: Conservació de tota la seua essència, amb els seus elements arquitectònics singulars i colors inicials, donant especial protagonisme a l’exterior creant una espècie de plaça de recepció de visitants, un jardí botànic amb les plantes del Montgó i un circuit que envolte el far i permeta gaudir de les espectaculars vistes als penya-segats.

Dels dos edificis que componen el recinte, el que alberga el far i els antics habitatges dels fareros (360 metres quadrats) s’ha dissenyat com a espai museístic i de divulgació, amb un circuit de sales per a albergar les exposicions permanents, temporals i projeccions. L’altra construcció situada al lateral (100 metres quadrats) es destina a serveis amb els blocs de banys i cafeteria.

Segons avançà l’arquitecta, aquest projecte bàsic estima que les obres de rehabilitació –que encara han de concretar-se en un projecte d’execució- tindrien un cost d’al voltant d’un milió d’euros i el temps per a realitzar-les estaria entre 9 i 12 mesos. 

L’alcalde, José Chulvi, apuntà que aquest avantprojecte és el primer pas tècnic per a poder tindre una estimació de costos i recollir la filosofia del que es vol crear allí. S’ha mostrat molt il·lusionat amb els esbossos d’un  projecte “singular i il·lusionant” amb el qual obrir a les persones un lloc tan especial i amb tanta història. També recordà que es pretén convertir el far en un centre d’interpretació de la reserva marina del Cap de Sant Antoni, a més d’un lloc de recepció de visitants al Parc Natural del Montgó, on es puguen realitzar accions mediambientals o d’investigació tecnològica.

No obstant això, aquest projecte bàsic està ara obert a suggeriments o idees que es poden incorporar abans de la seua licitació. Per a això ho presentarà a l’associació “Que no pare la llum del far” i a tots els grups polítics. 

La regidora de Projectes de Ciutat, Montse Villaverde, assenyalà que la singularitat del projecte fa que tinga grans opcions d’entrar en línies de finançament autonòmiques o de la Unió Europea, per les quals l’Ajuntament barallarà.

També en relació a aquest espai, l’alcalde avançà que s’estan duent a terme accions per a aconseguir la titularitat o cessió de l’altre edifici que completa aquest complex –el conegut com a edifici semàfor i que és propietat de Correus-.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies