El dissabte 9 i diumenge 10 l’IECMA participarà a la V FIRA MARINA ALTA amb una paradeta al Prado d’Ondara. La Fira Comarcal ‘Amb els 5 sentits’ enguany es centra en el del tacte: saber fer, oficis i artesanies. També hi haurà un fòrum comarcal que abordarà els reptes de futur i oportunitats de la construcció en pedra seca.
Aquest any un dels objectius de la fira serà donar-li un nou enfocament a través del qual, es pretén consolidar, d’una banda el Fòrum com un espai de treball, de debat i de creació de sinergies per a la posada en marxa de projectes turístics sostenibles i comarcals. I d’altra banda, incentivar la generació d’economia circular a través d’una fireta exterior i complementària a la Fira en la que productors i artesans podran vendre els productes fets a la Marina, incentivant així la creació d’un mercat de proximitat artesanal que permeta als emprenedors artesans de la comarca implementar nous clients a la seua xarxa habitual de clientela.
Des d’aquesta perspectiva aquest any tocava dedicar la fira al tacte i la proposta fou que girara al voltant dels oficis i artesanies. Per això el Fòrum estarà dedicat a una de les tècniques més transversals i idiosincràtiques de la comarca: El Paisatge de Pedra seca i altres tècniques constructives. Un pasiatge que fou declarat per la Unesco l’any 2018, com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i que per tant té un alt valor patrimonial però també una alta potencialitat com a recurs. El fòrum estarà coordinat per la MACMA junta al GAL Muntanya d’Alacant, propulsors i dinamitzadors de diferents línies de recuperació estratègica d’aquesta tècnica.
El dissabte estarà dedicat a la reflexió i al debat, per compartir experiències a través del Fòrum, però el diumenge se centrarà la programació en un públic més familiar i una proposta més lúdico-festiva. Per tal motiu als molls del Prado instal·larem una fireta de productes artesans fets a mà i de la Marina, on la gent podrà passejar, comprar i degustar productes, al mateix temps que també es realitzaran contacontes, tallers o rutes al voltant de l’artesania, la pedra i en definitiva la cultura popular col·lectiva.
A més a més, considerem fonamental complementar la Fira turística amb aquesta fireta de productes pretenem donar un valor afegit als municipis participants en la Fira, ja que podeu oferir les paradetes a emprenedors o productors locals, que a cost 0 podran participar i crear una xarxa tan necessària de consum de proximitat.
———————————————-
DIJOUS 7
20.00 h – Casa de Cultura d’Ondara.
Presentació del documental “Calciners. Els emblanquinadors de la lluna”, del Director Toni Canet. Una producció de Gorgos Films, la Diputació de València i l’Associació d’oficis de tradició oral “Pedra i Calç·.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-
DISSABTE 9 NOVEMBRE
–> 10.00 h a 14.30 h i de 16.00 h a 21.00 h
Obertura de la Fira Comarcal en el Prado d’Ondara.
–> 11.30 h– Presentació del Tractat el Paisatge de Pedra Seca comarcal, a càrrec del GAL Rural Muntanya d’Alacant.
–> 12.00 h – Demostració de cuina compromesa amb el territori, a càrrec d’Evarist Miralles del Restaurant El Nou Cavall Verd de la Vall Laguar.
–> 13.00 h – Presentació del llibre ‘Pedra i Calç’ a càrrec del col·lectiu Pedra i Calç.
–> Fòrum comarcal “El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur”
16.30 h – Ivana Ponsoda “Coneixements i tècniques de l’art de construir murs de pedra en sec”.
17.00 h – Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera ‘Camins històrics de la Vall de Gallinera. Posada en valor i perspectives de futur”.
17.30 h – Pego Viu ‘ La recuperació dels Corrals de muntanya i els seus ramats per a la conservació de sendes i control de la xara’.
18.00 h – Mancomunitat de la Vall de Pop ‘Camins de Pedra i aigua. Un exemple de turisme i vertebració del territori’
18.30 h – Mancomunitat Cultural de la Marina Alta ‘Calaix de projectes: El patrimoni en pedra com a potencialitat de turisme sostenible i formació de futur’
19.00 h – Grup d’Acció Local Muntanya d’Alacant ‘Línies de finançament i optimització d’inversió”.
19.30 h a 20.30 h – Taula rodona: “El paisatge de Pedra Seca. Un futur per reconstruir”.
–––––––––––––––––––––––––––––––––-
DIUMENGE 10 NOVEMBRE
10.00 a 15.00 h i de 16.30 h a 19.00 h
Obertura de la Fira Comarcal.
–> 10.00 h – Ruta urbana ‘Picapedrers, ferrers i manyans. Els oficis que engalanaven els pobles’ guiada per Vicent Ortuño.
Eixida: Porta del Prado.
Dificultat: baixa.
Duració: 1 hora.
–> 10.00 h a 15.00 h – Mercat artesanal i gastronòmic comarcal. El tacte ‘FET A LA MARINA’.
Un mercat de productes artesanals i de KM 0, tot fet a la Marina Alta.
–> 11.30 h – Contacontes “Rogeta, l’ovella guirra” a càrrec del Col·lectiu Esquellana – Tramussera.
–> 11.30 h – La restauració del paisatge a través de projectes agricoles i gastronòmics: el blat de la Marina i els Olis de Diània, a càrrec de Pep Romany del Restaurant Pont Sec de Dénia.
–> 12.00 h – Tast de seitan artesanal amb productes valencians i ecològics, a càrrec del Restaurant Vegà Tribus del Poble Nou de Benitatxell.
–> 12.30 h – Passacarrer de la Banda Juvenil de la Unió Musical d’Ondara.
–> 13.00 h– “El present del sector pesquer i la diversificació com a eix de la futura sostenibilitat dels oficis a la mar” a càrrec del Projecte de Turisme Pesquer Trip & Feel de Xàbia.
–> 17.30 h – Taula rodona: En femení: Sabers invisibles.
Presentació del documental Les Dones del Romer de Xaló.
Presentació del documental de sobre Les Cures: mans invisibles que sostenen la vida de Parcent.
Presentació del documental Les Estisoradores de Benissa.
——————————–
Durant tot el cap de setmana:
– Tallers de fang en l’estand d’Orba.
– Taller de pilota en l’estand d’Ondara.
– Exposició “Mans Artesanes” del Centre d’Artesania CV de la Conselleria d’Economia Sostenible, sectors productius, comerç i treball.