El 2019 fa 40 anys de l’inici del procés autonòmic valencià. El 9 de gener de 1979, a la ciutat de Morella, ho acordà, per unanimitat, el Consell del País Valencià. El Ple extraordinari i emblemàtic del Consell del País Valencià fou celebrat a la capital dels Ports per decisió del Gabinet de la Presidència per tal de reconèixer les arrels i homenatjar el símbol que era i és, una antiga vila reial de gran importància històrica, cultural i econòmica.

En aquest sentit, el congrés estarà organitzat sobre cinc eixos principals: un centrat en el cas concret dels inicis de l’autonomia valenciana, amb aportacions que exploren els fets, el camí i l’entorn social; un segon sobre els antecedents de la reivindicació de l’autogovern al llarg dels segles XVIII, XIX i XX; un tercer obre els processos i experiències descentralitzadores o autonòmiques als països més pròxims com a l’antiga Corona d’Aragó: Catalunya, Aragó, Sicília, Sardenya i Nàpols i sobre institucions o experiències similars o divergents a la resta d’Europa occidental (singularment, Irlanda, Bretanya, Vall d’Aosta, Flandes). Un quart que estudiaria i presentaria les realitats i aspiracions de la ciutat de Morella d’aquell moment. I, finalment, el futur, en l’àmbit europeu de les autonomies, les regions, els pobles i les nacions.

En definitiva, es tracta d’un congrés acadèmic, científic, però obert a la participació dels diferents segments de la societat, bolcat tant cap a l’interior de la història i realitat valenciana com cap a l’exterior, cap a la construcció europea, amb l’objectiu de situar uns fets singulars, aparentment locals, en un context internacional. La inscripció serà gratuïta (INFORMACIÓ: Tel. 964 17 31 17 info@casesdemorella.com)   Programa.    Inscripció.

Categories: Agenda

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies