El dimecres 16 d’octubre es celebraran les Jornades Tècniques: “El paisatge de la pedra en sec, reptes i oportunitats de futur”, destinades a corporacions municipals, tècnics i públic amb interès motivat provinent d’entitats o empreses relacionades amb el sector (Desenvolupament Local, Secretaries, Arquitectes, Patrimoni, Turisme, Cultura, Agricultura i/o Medi Ambient), així com professionals del món rural. Les places són limitades i seran admeses per ordre de preferència i d’inscripció fins que es cobrisquen totes les vacants. L’acte tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Xaló entre les 11 i les 18 hores. Inscripcions: https://forms.gle/Cu47upwcr8hPETcf6  

Les conferències o xerrades formatives es centraran en 4 línies estratègiques: la pedra en sec i altres tècniques tradicionals constructives; el paisatge i patrimoni de Pedra Seca i les potencialitats turístiques diferenciades; desenvolupament estratègic local al voltant de la pedra en sec. Reptes i oportunitats de futur; i línies de finançament i sostenibilitat pressupostària per a projectes de pedra seca. Per la vesprada en una taula rodona es farà una anàlisi de les necessitats i oportunitats del paisatge de pedra en sec al territori.  

Les jornades són el resultat del treball conjunt de les dues entitats organitzadores: GAL (Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant) i MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) com una jornada prèvia a la Fira comarcal. De fet, durant la trobada es presentarà la V edició de la Fira Marina Alta i es signarà un conveni de col.laboració entre les dues entitats. 

La V fira comarcal està dedicada enguany al tacte i en aquest sentit ret homenatge als Oficis i saber fer tradicionals. Des d’aquest punt de vista, amb l’objetiu de visibilitzar la tasca encetada per Xaló amb la Carta del Paisatge, l’espai del Fòrum de la Fira comarcal girarà al voltant de la Pedra en sec amb comunicacions que mostraran projectes vertebradors envers aquest patrimoni amb una alta potencialitat professional, emprenedora i turística.

La tècnica de la pedra seca, reconeguda en 2018 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, forma part del patrimoni immaterial valencià. Aquesta declaració ha de contribuir a revaloritzar aquesta tècnica i sobretot protegir-la, atès que per falta d’eines de preservació, ha desaparegut en amplis paratges i ja no queda ma d’obra especialitzada. Els marges, a banda del seu caràcter ancestral lligat a generacions I generacions, exerceixen un paper clau en la prevenció i reducció de l’erosió del sol i la desertificació, actuant com a amortidor en cas d’inundacions o moviments de terra.

Carta del paisatge de la Pedra en Sec de la Vall de Pop

Pel que fa al Grup d’Acció Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) cal destacar que aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, El Comtat, La Marina Alta i la Marina Baixa. És una associació sense ànim de lucre que agrupa entitats públiques i privades dels territoris rurals amb la finalitat de desenvolupar accions en aquestes zones mitjançant el finançament del programa LEADER (Fons d’ajudes europees a projectes de desenvolupament rural innovador que s’integra en el Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana). Les seues estratègies i actuacions estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament I abandonament rural.

D’entre les més de 20 iniciatives tramitades en les darrers dues convocatòries del programa LEADER un total de 8 (un 40%) corresponen a projectes relacionats amb la pedra en sec. La inversió total destinada a la zona de la Muntanya d’Alacant és de 385.631 euros. Un total de 254.832 euros provenen de subvencions del programa Leader.

Entre les iniciatives que ja han pres forma es troba la Carta del Paisatge de la Pedra en Sec de la Vall de Pop, així com tasques de difusió d’aquesta tècnica constructiva com a recurs turístic, cultural i natural, un conveni amb el Creama, o la participació del GALRMA com a ponent a la X Trobada Internacional de la Pedra en Sec que es celebrarà el 18, 19 i 20 d’octubre a Pinós (Alacant)

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies