L’Institut d’Estudis de la Marina Alta va presentar el passat 2 d’octubre a Dénia les Actes del VI Congrés d’Estudis de la Marina Alta amb una bona assistència de públic. En l’acte van intervindre la presidenta de l’IECMA, Rosa Seser, el regidor Óscar Mengual, i l’arqueòleg i tècnic del MARQ, José Luis Menéndez Fueyo qui va impartir la conferència “Reocupar els castells, fundar les pobles. La construcció del Regne de València al castrum de Calp durant els segles XIII i XIV”.

Menéndez Fueyo, pioner en la arqueologia medieval al País Valencià, ha dedicat bona part de la seua carrera a excavar i estudiar els castell i les viles medievals valencianes, moltes vinculades a la Marina Alta en campanyes amb Josep Torró i Rafael Azuar. Des de fa uns anys du endavant un projecte innovador en l’excavació de la Pobla d’Ifac on la difusió té especial protagonisme.

Els socis i sòcies de l’IECMA van poder arreplegar els seus exemplars en l’acte. Estan previstes més presentacions a Teulada, Xàbia i Pedreguer amb diferents conferències que tindran com a punt en comú aspectes relacionats amb la comarca de la Marina Alta.

El VI Congrés

El VI Congrés d’estudis de la Marina Alta es va celebrar al març de 2017 amb una participació de 145 inscrits i algunes sessions que reuniren fins a 200 persones. Com en altres edicions s’escollí una fórmula multidisciplinar amb la comarca de la Marina Alta com element conductor. Es presentaren un total de 49 comunicacions  i 5 pòsters. Les matèries tractades foren ben diverses: arqueologia; història medieval; llengua; etnografia i cultura popular; història moderna; història contemporània; arquitectura; arts plàstiques i música; medicina i salut; agricultura i medi Ambient; i economia i turisme.  

Cal destacar que l’àrea d’Arqueologia va ser la més nombrosa amb 12 comunicacions i 5 pòsters, on cal destacar l’esforç del membre de la Junta de l’IECMA Josep Antoni Ahuir. També cal recordar la conferència inaugural del prof. Ferran García-Oliver sobre l’origen dels valencians i el recital de José Luis Luri. I les conferències d’obertura dels diferents blocs que ara tenim també publicades de José Luís Menéndez sobre l’Arqueologia medieval i Moderna a la Marina Alta, de Jesús Alonso sobre violència i bandolerisme i de Isabel Mateu sobre la “Silene Hifacensis” una planta en perill d’extinció.

Des de l’IECMA cal assenyalar que el nostre interés era publicar les actes el més prompte possible i ahí va treballar de valent el nostre secretari Joan Ivars coordinador de l’edició que en un any ho tenia ja tot a punt. La idea original, com en altres edicions, era editar les actes amb l’Institut Juan Gil Albert però al final l’edició l’ha assumida íntegrament l’Institut d’Estudis.  

 

Categories: Actualitat Iecma

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies