Finalitzada a començaments d’any la fase d’excavació del castell de l’Ocaive de Pedreguer, el passat 24 de juliol s’hi traslladaven els materials necessaris per a poder donar inici a les obres de consolidació estructural, rehabilitació i posada en valor de l’esmentat castell. A conseqüència del difícil accés que caracteritza la fortificació, situada en un penyal escarpat de la Muntanya Gran, el transport dels materials, amb un pes d’unes 75 tones, va realitzar-se amb helicòpter.

Les obres d’intervenció al castell, que executa l’empresa adjudicatària SYDCA XXI, s’efectuen d’acord amb el projecte redactat per l’arquitecte i professor de la Universitat d’Alacant Antoni Banyuls i aprovat per la Conselleria de Cultura. Les actuacions que s’hi realitzen tenen un triple vessant. En primer lloc, el reforçament i consolidació estructural d’aquells elements arquitectònics del castell que presenten un risc imminent de pèrdua irreversible per col·lapse. En segon lloc, les obres de prospecció i excavació arqueològica, d’acord amb les pautes indicades per l’arqueòleg Pasqual Costa, responsable del treball de camp, els informes i les gestions necessàries per a la confecció final de la memòria tècnica. Aquesta fase, d’un gran interès científic, va desenvolupar-se durant el passat mes de desembre i ha permés obtenir un coneixement més acurat de les estructures que composaren el castell i de l’evolució cronològica d’aquest. Finalment, la rehabilitació i posada en valor de les estructures arquitectòniques farà recognoscibles i comprensibles les estructures i dispositius de defensa del reducte superior, cosa que s’aconseguirà mitjançant l’elevació fragmentària i les torres i la incorporació dels corresponents suports informatius, treballs que culminaran l’actuació i que es troben a hores d’ara en marxa.

Tot plegat farà possible no només l’objectiu primordial de garantir la conservació del monument declarat Bé d’Interès Cultural i d’una importància cabdal en l’origen de l’actual poble de Pedreguer, sinó també ampliar el que sabem actualment sobre la seua morfologia, paper i evolució cronològica, alhora que permetrà als veïns i visitants de Pedreguer continuar gaudint del castell en condicions òptimes de seguretat i amb més informació al seu abast.

Si bé s’ha testimoniat l’ocupació del penyal de l’Ocaive des de l’edat del bronze, les estructures arquitectòniques que podem trobar al seu punt més alt daten d’època medieval (s. XIII-XIV). Es tracta de les restes d’una torre quadrangular amb un contrafort atalussat sobre el penya-segat i amb la porta d’accés oberta al sud. També s’han trobat diverses estances comunicades per un carrer, com ara, el cos de guàrdia, una cisterna o la porta d’accés. Des del castell les vistes són imponents, el que evidencia la seua ubicació estratègica per al control del territori.

Aquesta ambiciosa actuació és possible gràcies a la inversió de l’Ajuntament de Pedreguer i a una subvenció de la Unió Europea a projectes locals d’actuació dels municipis de la Comunitat Valenciana susceptibles de cofinançament pel Programa Operatiu FEDER 2014-2020. L’ajuda ascendeix a un total de 139.004,74 € i representa un 40% del cost global de la intervenció prevista, valorada en 336.391,47 €. El 60% restant (197.386,73 €) laporta l’Ajuntament al llarg de les anualitats 2018 i 2019.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies