L’Ajuntament de Xàbia va adjudicar la setmana passada a l’estudi d’arquitectura de Ulrike Wehr la redacció del projecte bàsic per a adequar a l’ús públic les dependències del far del Cap de Sant Antoni.
La contracta és per un total de de14.278 euros i té com a objecte la preparació dels plans de l’estat actual de l’immoble i el projecte per a l’habilitació de dos edificis per a dependències d’ús públic, que com ja es va avançar serviran per a implantar un Centre d’Interpretació de la Reserva Marina i del Parc Natural del Montgó. El termini d’execució és de dos mesos i mig.
Amb aquesta primera dotació econòmica, l’Ajuntament posa les bases de projecte per a donar ús públic i fer accessible un dels edificis més singulars del municipi i que en 2015 va estar a punt de convertir-se en hotel.
El govern local va rebutjar des d’un primer moment que el far es privatitzara i va començar les negociacions necessàries per a obtindre la seua titularitat i impulsar un projecte per a donar-li ús públic. Paral·lelament va buscar el suport de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgó perquè l’edifici fóra un punt de divulgació de la riquesa mediambiental de la zona i de conscienciació sobre la necessitat de la seua protecció.
A principis d’enguany, l’Autoritat Portuària d’Alacant va cedir oficialment l’ús de l’edifici civil del far al poble de Xàbia i el Consistori es va posar a treballar en la fórmula per a reformar-lo, fer-ho visitable. La intenció, segons recorda l’alcalde, José Chulvi, és convertir-lo en un punt cultural i divulgatiu de la Reserva Marina, seguint el model de l’Albir i obert al públic en general i especialment a l’escolar. Una vegada es tinga llest el projecte bàsic i se sàpia la inversió necessària per a habilitar-lo, Xàbia buscarà ajudes econòmiques en altres administracions.
Aquest projecte, a més de posar en valor el patrimoni arquitectònic i naval de la població és una mostra més del compromís del municipi amb la defensa del públic i dels valors ambientals.