El batalló Juan Marco al front de Terol. El primer per la dreta és Manuel Usano

El doctor Manuel Usano Martín va ser un jove metge que en esclatar la Guerra Civil espanyola en 1936, s’allista voluntari en les milícies populars antifeixistes i és destinat a la caserna dels Salesians, a València, ciutat en la qual residia des de feia anys amb la seua família i on va estudiar la carrera. El doctor Usano va viure la guerra en els fronts de Terol, Màlaga, Almería, Córdoba i Madrid, primer com a capità mèdic del batalló Juan Marco i posteriorment com a cap de sanitat de les Brigades Internacionals, amb la categoria de major.

Com a bon afeccionat a la fotografia, va anar capturant amb la seua xicoteta càmera imatges de la vida diària del batalló Juan Marco, incorporat al febrer de 1937 a la XIII Brigada Internacional, el mateix on van servir els més de 70 voluntaris deniers allistats en defensa de la República.

La setmana passada, les filles del doctor, Mireya i Maricel Usano Crespo, van signar amb l’alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt,  el conveni de donació de 72 d’aquestes fotografies de guerra a l’Arxiu Municipal de Dénia, “perquè ací es guarden i s’usen en memòria de tots els que es van veure represaliats, exiliats i que van donar la seua vida per defensar la democràcia”, en paraules de la filla menor, Mireya.

Mireya Usano ha fet un repàs a la trajectòria vital de son pare, unida a la ciutat de Dénia per amor i per amistat. En finalitzar la guerra en el 39, Manuel Usano ix d’Espanya amb destinació a França en un tren hospital amb la seua dona, Rosa Crespo Giner, infermera del front i filla de deniers, i la seua filla de mesos Maricel. A França es deslliuraran del camp de concentració gràcies a la nacionalitat argentina de l’esposa i després de l’estada d’un any a Bordeus, s’exiliaran a Colòmbia, on Usano treballarà com a professor en la universitat i naixerà la segona filla, Mireya. La següent destinació serà Nova York i el treball en els laboratoris Pfizer fins a l’any 1962 en què la família torna a Espanya.

Eixe any, els Usano visitaran Dénia a causa de l’amistat del doctor amb el pediatre Juan Serrano. A l’any següent ja ocupaven la que serà fins hui en dia la seua casa d’estiueig, L’aiguadolç, al final de les Rotes. El vincle amb la nostra ciutat va romandre fins a la mort del doctor Usano, les cendres del qual, al costat de les de la seua esposa, reposen en la badia de Dénia.

L’itinerari de guerra del doctor Manuel Usano coincideix, segons reflecteixen les destinacions i dates del seu carnet de milícies, amb el del denier Juan Bertomeu Ramis. Si Usano va reflectir el seu dia a dia en el front en les seues fotografies, Juan Bertomeu ho va fer en les seues memòries, titulades Depósito Municipal. El mecanoscrit va ser donat pel seu fill, Pep Bertomeu, a l’Arxiu Municipal i es va publicar en impremta fa cinc anys.

Els familiars de Bertomeu van assistir a l’acte de signatura de la donació i van rebre, de mans de les filles de Manuel Usano, la reproducció d’una de les fotografies en la qual apareix el doctor amb milicians de la 2a companyia del batalló Juan Marco a la qual pertanyien els voluntaris de Dénia.

Les fotografies que integren el fons Manuel Usano es presenten en diversos formats digitals i algunes còpies de paper i resulta quasi un miracle que un material tan sensible haja arribat intacte als nostres dies després d’haver passat una guerra i diversos trasllats durant l’exili del seu autor.

Gràcies a la col·laboració de la família amb l’Arxiu Municipal, s’han pogut organitzar per fronts de guerra. Hi ha, doncs, fotografies del front de Terol (setembre 1936-febrer 1937); del front de la província de Còrdova (març-juny 1937), en les quals apareix un cortijo habilitat per a caserna i usos sanitaris i les tendes de campanya dels llocs sanitaris avançats; i del front de Madrid, amb imatges relacionades amb la imminent batalla de Brunete, que va suposar el final de la XIII Brigada Internacional en la qual s’havia integrat en batalló Juan Marco.

Completen la col·lecció dues imatges de la desfilada de comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona el 28 d’octubre de 1938 i uns retrats de Manuel Usano amb la seua esposa i el també metge José Pifarré.

 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies