Teodoro Crespo Mas, soci de l’IECMA i guanyador del Premi Literari 25 d’Abril 2018 en la modalitat d’investigació, va presentar el passat dijous l’obra ‘La catedral de la Marina. Tensions religioses, polítiques i arquitectòniques en els orígens del nou temple parroquial de Benissa (1898-1902)’, dins de l’acte de lliurament dels XXXIX Premis Literaris ‘25 d’abril’ i dels Premis del XXXVII Certamen de Pintura S. Soria. L’autor benisser va indicar “les inquietuds” que el varen motivar a escriure aquest llibre i va avançar que ha tingut accés a un document “inèdit” que explica que la imatge de la Puríssima Xiqueta, patrona benissera, arriba al poble en el s. XVI procedent de Roma.

Teodoro Crespo va assenyalar que va plantejar l’obra per respondre a la pregunta de “per què Benissa, la de principis del s. XIX, amb a penes 5.000 habitants i la majoria jornalers, mamprén el projecte monumental d’aquesta església enorme, grandíssima”. L’autor va comentar que “la idea era tornar-li el significat històric d’aquest edifici” però afegí que en el decurs de la investigació va descobrir unes dades “inèdites” que obrin la hipòtesi a una “versió més antiga i més original de la llegenda que explica l’arribada de la Puríssima Xiqueta” a Benissa.

“Eixa llegenda”, continuà Crespo, “la coneixíem per tradició oral, ja que Agustí Furió, un mestre de finals del XIX ho va publicar en 1879 en un llibret, i deia que la llegenda l’havia arreplegada per tradició oral, però no coneixia cap document”. Un document que arran la investigació per documentar la seua obra li va permetre descobrir noves dades: “Eixe document existeix i data de 1737 i és la versió més antiga i en principi més original de la llegenda, i aporta coses molt interessants”. “Fins ara, la Puríssima, per la llegenda que coneixíem, deia que havia arribat en 1624 a Benissa, però en el document aquest s’explica que ve de Roma, i la situa en el context del saqueig de Roma en 1527, 100 anys abans, una de les coses més cridaneres d’aquest document per entendre la història de la Puríssima a Benissa”.

Aquesta presentació va ser un dels moments àlgids del lliurament dels Premis Literaris ‘25 d’abril’ i dels Premis del Certamen de Pintura S. Soria. L’acte va contar també amb la presència de Rosa Seser com a Presidenta d’Honor; els premiats literaris de 2018, Francesc Ramon Pastor Verdú (poesia) i Josep Igual Febrer (narrativa curta), més Teodoro Crespo; els d’enguany: Joan-Lluís Moreno Congost (narrativa curta) i José Luís Luri Prieto (investigació).

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies